I en tale til parlamentet (Bundestag) i går tok Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, sterkt til orde for å få på plass lovverk om datalagring i EU. Ifølge BBC News handlet talen om tiltak som kan forhindre angrep av den typen som skjedde i Paris i forrige uke.
Uttalelsene er oppsiktsvekkende fordi både Merkel selv og mange tyskere med henne protesterte kraftig da masseovervåkningen til blant annet amerikanske NSA ble kjent.
EU-direktivet fra 2006 om datalagring, det vil si lagring av metadata om elektronisk kommunikasjon, ble erklært ulovlig av EU-domstolen i april i fjor. Det Merkel ønsker nå, er å få fortgang på arbeidet med et revidert direktiv.
– Vi bør øve press slik at EU-kommisjonen, slik at det reviderte utkastet til EU-direktiv som har blitt lovet, blir presentert raskt, slik at det deretter også kan implementeres i tysk lov, sa Merkel ifølge BBC News.
Advarer
Merkel tilhører kristeligdemokratene (CDU). Koalisjonspartneren, sosialdemokratene (SPD), er mer forsiktige.
Ifølge BBC News advarte SPDs leder i forbundsdagen, Thomas Oppermann, mot forhastede handlinger i tilknytning til datalagring. Han vil heller at lærdommen fra angrepene i Paris først må studeres grundig.
Paris-angrepene har også i andre land, som Storbritannia, ført til at politikere nå krever at landets politi, sikkerhets- og etterretningstjenester må få utvidede muligheter til å overvåke elektronisk kommunikasjon.
Les også:
- [19.01.2015] EU-rapport oppmuntrer til mer kryptering
- [08.04.2014] EU-domstolen: DLD er ugyldig