Den britiske statsministeren uttalte seg tidligere denne uken om kryptering av meldingstjenester som Whats App, iMessage eller Snapchat. Kort fortalt ønsker David Cameron at slike tjenester skal være tilgjengelige for innsyn fra myndigheter, først og fremst for å kunne avlytte potensielle terrormistenkte. Hvis innsynet ikke gjøres mulig, vil Cameron gå inn for å forby slike tjenester. De aller fleste store meldingapplikasjonene er per i dag kryptert og gir ikke tilgang til myndigheter.
Ifølge dokumenter som avisen Guardian brakte frem i går, er det amerikanske etterretningsmiljøet enig i at kryptering er den beste måten å beskytte data på. Avsløringene kommer altså samtidig med Camerons reise til USA, der han skal møte Barack Obama og snakke om å presse de amerikanske IT-selskapene til å redusere krypteringen av sine tjenester.
Dokumentet Guardian siterer ble skrevet i 2009, og tar for seg spådommer for de kommende fem årene. I rapporten står det at den beste måten å beskytte data på er kryptering, spesielt hvis det er forsterket med flerstegs-autorisasjon, altså ikke ulik autorisasjonsløsninger stadig flere i dag bruker. Biometriske løsninger blir også nevnt.
Videre står det at nesten alle potensielle fiender, enten det er nasjoner, grupper, terrorister og individer, har nå muligheter til å utnytte og angripe amerikanske og allierte informasjonssystemer.
Basert på størrelsen på oppdagede angrep bør man anta at alle organisasjoner som har ubeskyttet data tilgjengelig på internett allerede er blitt utsatt for angrep, står det.
Rapporten peker på Russland og Kina som de to landene med størst potensiale for kyberangrep. Kriminelle grupper som ikke handler på vegne av nasjoner er også en betydelig trussel.
Dokumentet ble lekket til Guardian av Edward Snowden, og har vært tilgjengelig både for NSA og britiske GCHQ.
Siden 2009 har kryptering av data altså blitt ganske så dagligdags, med både mobile operativsystemer, meldingsapplikasjoner og epost gjort nokså utilgjengelige for myndigheter. Og nå øker altså presset fra disse myndighetene på at sikkerheten er blitt for god.