BEDRIFTSTEKNOLOGI

Optimistisk norsk IP-sonebygger

- Innen nyttår skal vi ha opptil 70 IP-soner i Norge, mener Stein Sommerseth i NetPower Wireless.

23. sep. 2003 - 11:46

Daglig leder Stein Sommerseth i NetPower Wireless Solutions er blant dem som tror på IP-soner i Norge. Han har et særdeles fleksibelt konsept for å tilby trådløst bredbånd til mobile brukere med Wi-Fi-teknologi. I en IP-sone, eller "hot spot", kan den som har en PC med trådløst Ethernet-kort, komme på nett og blant annet bruke VPN-tjenester mot sin faste arbeidsplass. NetPower markedsfører sine under navnet NetPower IPZone.

– I dag har vi et eget nett av 15 IP-soner, fordelt på Oslo, Gardermoen, Stavanger og Haugesund, sier Sommerseth til digi.no. – Vi tar sikte på å øke til mellom 50 og 70 innen nyttår, også i byer som Bergen og Trondheim. Vi bygger dem og driver dem teknisk sammen med partnere. Noen eier vi selv, andre eier vi sammen med brukerstedet, andre igjen er vi bare inne i for å drive systemet og sørge for betalingen. Vår modell inneværer at vi involverer oss med brukerstedet, og det blir en fordeling av inntekter og utgifter.

Sommerseth mener man ikke kan lykkes med IP-soner med mindre man involverer brukerstedet.

– Sonen må gi dem noe. Fordelen for et hotell kan være flere gjester, eller mer lojale gjester. Avhengig av egen innsats kan det også gi dem en inntektsstrøm. Det er veldig viktig. Man tar for lett på tjenester som man yter uten å tjene på dem.

NetPower tilbyr en egen pakkeløsning til brukersteder – hoteller, spisesteder, forsamlingslokaler, utstillingslokaler, flyplasser, bensinstasjoner – som ser for seg hvordan en IP-sone kan utfylle deres nåværende tilbud.

– Bruken av WLAN-tjenester [trådløst lokalnett] vil øke voldsomt i løpet av et år eller to. Brukerutstyret, både PC-kort og basestasjoner, blir stadig rimeligere. Det innebærer at også IP-soner kan gjøres rimelige. Det er nødvendig, for å bidra til økt bruk. I våre IP-soner kan vi ta fra 25 kroner for en halv time, til 95 kroner for et døgn. Vi tilbyr også månedsabonnementer, der du betaler fast pris per måned, og kan bruke tjenesten et antall minutter i den måneden.

Hvis du ikke har abonnement, kjøper du et påloggingskort i resepsjonen, for det tidsrommet du trenger. Kortet er påtrykket et unikt brukernavn (av typen an00032) med tilsvarende passord. Klokka går fra du logger deg på. Sommerseth bruker vanlig papp, det er ikke noe poeng å bruke skrapekort til engangspassord.

NetPower er opptatt av samtrafikktjenester – "roaming" – slik at abonnenter også kan få tilgang til IP-soner drevet av andre.

– Vi har avtaler med enkelte andre, som innebærer at våre abonnementer får en beskjeden tilleggsavgift når de er online i andre IP-soner. Vi vil blant annet sørge for samtrafikkavtaler med operatører på flyplasser i utlandet.

Men Sommerseth er foreløpig skeptisk i forhold til samtrafikkavtaler med store aktører som iPass, som nylig kunngjorde at de har 2500 IP-soner verden over – men ikke i verken Norge eller Sverige.

– Faren med iPass og slike er at de kan styre markedet. Man vet ennå ikke helt hvordan roaming WLAN blir. Tradisjonelle operatører vil styre pris og hvem som skal snakke med hvem.

Telenor og Statoil har gått sammen om å tilby IP-soner på bensinstasjoner.

– Det er klart et interessant tilbud for folk i transportbransjen, og for montører, teknikere, budfirmaer og andre som stadig trenger så mye oppdatert informasjon at det er upraktisk å ty til GSM eller GPRS. Vi har foreløpig ingen aktivitet med oljeselskaper, men vi kunne gjerne tenkt oss å være med på IP-soner på bensinstasjoner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.