Flere servere som vedlikeholder lister av internettadresser som sprer spam, har de siste månedene opplevd store problemer med distribuerte tjenestenektangrep (DDoS eller "distributed denial of service"). Minst tre nettsteder – monkeys.com, osirusoft.com og Compu.net – har gitt opp å holde tjenestene sine oppe. Dessuten har nettstedet til Spamhaus-prosjektet vært mer eller mindre konstant nede siden juli på grunn av overbelastning som følge av tjenestenektangrep.
Virusvernselskapet har laget en undersøkelse – The Convergence of Viruses and Spam, tilgjengelig fra selskapets nettsted – som viser at det er en sammenheng mellom hvor søppelpost kommer fra, og IP-adressene til Windows-maskiner som er infisert av virus som Sobig, Fizzer og Bugbear. Alle disse virusene installerer trojanere som siden kan brukes til å kontrollere offerets maskin.
Les også:
- [13.06.2007] Spamjegere slått ut av zombie-nett
- [29.01.2004] Advarsel mot spam-motoren i Mydoom
- [21.01.2004] Overdrevet frykt for Bagle-ormen
- [09.01.2004] Hackere kontrollerte PC-er bak statens brannmur
- [04.12.2003] Pornoorm med dobbel brodd mot antispam
- [03.11.2003] Telia blokkerer spammerne
- [08.10.2003] Etterforsker datavirus som mafiasabotasje
- [03.10.2003] Spammere gjorde antispammer til spammer
- [02.10.2003] Norge er versting innen virusspredning
- [21.08.2003] Sobig-viruset legger igjen bakdør for spam
Undersøkelsen viser blant annet at 70 prosent av søppelposten som MessageLabs blokkerte kom fra åpne proxyer, hvorav halvparten var opprettet av virusdistribuerte trojanere. En talsperson for MessageLabs sier til The Register at angrepene mot spammotstanderne godt kan skyldes et nettverk av Sobig-infiserte zombier, men at han ikke kan bevise at så er tilfellet.
En ledende aktivist i Spamhaus-prosjektet, Steve Linford, sier derimot til The Register at han er overbevist om at flere titusen maskiner kontrolleres av Sobig-opphavene og at disse nå brukes aktivt for å sikre at søppelpost ikke hindres i sin ferd mot e-postkasser verden over.
Linford mener man vil kunne spore opp "zombienes mester" ved å overvåke IRC-kanaler. Dette krever et initiativ fra politiet. Linford mener politiet bør ta dette initiativet, i erkjennelse av den viktige oppgaven antispamserverne spiller også for å frigjøre e-postkassene til offentlige ansatte.
Ellers er parolen: Hva du enn gjør, ikke kjøp noe som du får tilbud om gjennom e-post som du selv ikke har bedt om å få. 80 prosent av all verdens søppelpost kommer fra færre enn 200 amerikanske spammere, hovedsakelig basert i Boca Raton i Florida. De lever av sin andel av den omsetningen søppelposten genererer, og det er denne økonomiske gevinsten som holder spamplagen i gang.