Lovverket når det gjelder nedlasting av privatkopiert musikk er i dag uklar. Kulturdepartementet har foreslått en endring av åndsverkloven som vil forby privat kopiering av piratkopiert musikk.
Plateselskapene i Norge forbereder nå en kampanje med søksmål tilsvarende den som amerikanerne har blitt utsatt for, så snart loven er endret. Loven blir trolig lagt fram for Stortinget i vinter, og kan bli gjort gjeldende fra neste sommer.
- Vi synes det er hensiktsmessig å få den nye åndsverkloven på plass før vi går til aksjon mot nedlasting av piratkopiert musikk i Norge, sier leder Sæmund Fiskvik i IFPI, som er den største platebransjeorganisasjonen i Norge, til Dagens Næringsliv.
I USA har platebransjen gått til aksjon mot privatpersoner som har lastet ned piratkopiert musikk. 261 privatpersoner med mer enn 1.000 piratlåter er saksøkt, og kampanjen der kan bli utvidet denne måned med flere tusen søksmål.
I Danmark og Tyskland gjennomfører platebransjen lignende kampanjer.
Dersom norsk lov blir lik den danske, kan IFPI ta både enkeltpersoner som laster ned musikk, og nettsteder som organiserer piratkopieringen.
Fiskvik sier han er mer interessert i å gå på dem som organiserer piratkopiering enn den enkelte skoleelev.
Før IFPI starter frontalangrepet, vil Fiskvik høste erfaringer fra utlandet. Undersøkelser i USA viser at bruken av den populære fildelingstjenesten Kazaa har falt kraftig.
Fiskvik vil ikke kommentere hvor mye piratkopiert musikk man kan laste ned fra nettet før platebransjen fatter interesse. I USA har bransjen gått etter stornedlastere som har hentet mer enn 1.000 låter fra nettet.
Erstatningskravene i USA kan ligge på opptil 150.000 dollar, det vil si om lag 1 million kroner, per musikkverk. Fiskvik vil ikke si noe om hva som vil være rett nivå på norske erstatningskrav.
Han kan ikke svare på hvor mange stornedlastere som finnes i Norge i dag.
- Jeg vet ikke det i dag. Det skal vi finne ut, men det finnes mange studenthybler med stor kapasitet, sier Fiskvik til Dagens Næringsliv.