BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mye å spare på riktig PC-kjøp

Forsinkelser hos Intel gjør Intel-PCer unødvendig dyre om dagen. Her er hva man kan spare.

Det kan synes som om Intel har tatt en liten pause fra grunnloven som ble utarbeidet av en av deres gründere. Den såkalte Moores lov sier at antall transistorer per kvadrattomme dobler seg hver 18 måned. Populært heter det derfor at ytelsen dobles hver 18 måned til samme pris.

Intel lanserte 3.06 GHz-versjonen av Pentium 4 ved juletider i fjor. Først i juni ble farten løftet til 3,2 GHz og siden har det vært stille. Årsaken er trolig at Intel i juni egentlig planla å lansere en ny generasjon hovedprosessorer for stasjonære PCer. Men den såkalte Prescott-serien utviklet uventet mye varme og Intel har utsatt lanseringen. Mye tyder nå på at Prescott skal lanseres først på nyåret.

I mellomtiden har Intel ikke klart å kaste seg rundt og øke farten på dagens Pentium. Fordi Intel primært kutter prisene sine når de lanserer nye brikker, er dagens Intel-brikker svært dyre.

Den raskeste versjonen (3,2 GHz) koster hele 6400 kroner på Komplett.no, den største nettbutikken på IT-komponenter i Norge. 3,06 GHz-versjonen koster fremdeles hele 3895 kroner og den aldrende 2,4 GHz-versjonen koster 1672 kroner.

Da blir det mye å spare på å kjøpe prosessor fra konkurrenten AMD. Selskapets Athlon XP3200+, som matcher Intels 3,2 GHz-brikke, koster nesten bare halvparten - 3338 kroner. Og AMD-prisene faller fort.

Athlon XP 2700+, som matcher Intels 2,66 GHz Pentium 4-brikke, koster bare 1414 kroner. Intel skal ha 1924 kroner - her kan du altså spare 510 kroner. På 2,4 GHz er forskjellen hele 700 kroner. (Prisene inkluderer vifte, såkalt boxed - og moms).

- Det er ekstremt hyggelige priser på hovedprosessorer for tiden. Jeg kan ikke oppgi nøyaktige tall, men prisforskjellen skaper en vesentlig overvekt av AMD, forteller Vegard Waldal, som blant annet er innkjøpsansvarlig for prosessorer hos Komplett.

Han forteller at de fleste kjøpere velger en Athlon XP 2500 eller 2600.

- Før sto prosessoren for en stor del av totalprisen på en PC, men nå er det andre deler som er dyrere. Både DVD-brenner og grafikkort er nesten alltid dyrere enn prosessor, forteller han til digi.no.

Waldal forteller at mange kunder fremdeles har et inntrykk av at Intel-brikker er litt tryggere, men selv mener han at det ikke er noen vesentlige forskjeller.

- Det eneste er at endel AMD-brikker krever bedre kjøling enn Intels brikker. Før skapte dette mer viftestøy, men nå er viftene blitt så gode at dette ikke er noe problem, ifølge Waldal.

Han forteller at de fleste nå velger en 120 GB harddisk, 512 MB minne, men ikke det nye S-ATA kablingssystemet, det er fortsatt den eldre IDE-standarden som dominerer. På grafikkort speiles markedskampen mellom Intel og AMD mellom Nvidia og ATI. Lenge var Nvidia-baserte grafikkort totalt dominerende, men nå spiser ATI store markedsandeler, forteller Waldal.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.