BEDRIFTSTEKNOLOGI

Full strid om nye DVD-formater

Styringskomiteen i DVD Forum skal møtes denne uken for å stemme over en erstatter til dagens DVD-format. To konkurrerende standarder gjør at aktørene er delt to leire.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. nov. 2003 - 13:57

Styringsgruppen i DVD Forum denne uken skal stemme over forslaget om å gjøre HD-DVD (High-Definition DVD) til DVD Forum-spesifikasjon.

Ifølge EE Times har hele 60 ulike selskaper vært med i arbeidet om å utvikle HD-DVD (High-Definition DVD). Noen av disse selskapene har også en fot i den andre leiren, blant de selskapene som støtter BD-ROM-formatet (Blu-ray Disk ROM). BD-ROM er utviklet av ti av de viktigste aktørene i markedet for konsumentelektronikk, blant annet Philips, Sony, Hitachi, Sharp og Samsung. De spesielle er at alle de ti selskapene sitter i den 17 medlemmer store styringsgruppen i DVD Forum.

    Les også:

Målet for begge formatene er å kunne levere en høyoppløselig film på én enkel plate. Men der stopper på mange måter likheten.

HD-DVD er det formatet som kommet lengst i spesifiseringsprosessen. Det har gjennomgått en rekke tester utført av arbeidsgrupper i DVD Forum og mangler bare den endelige godkjennelsen fra styringsgruppen i DVD Forum. Selskapene som står bak formatet håper at det vil kunne kommersialiseres gjennom produkter i tiden for julehandelen 2004.

Formatet støtter fire effektive codec’er for bilde og lyd - H.264, Windows Media 9, MPEG-2 eller en hybridløsning basert på deler av MPEG-2 og H.264. H.264 anses av noen som en etterfølger til MPEG-4.

HD-DVD er basert på AOD -teknologien (Advanced Optical Disc), som er utviklet av Toshiba og NEC. AOD er designet for å være bakoverkompatibel med dagens DVD-plater, noe som blant annet betyr samme tykkelsen på substratskiven og den samme reproduksjonsprosessen. Men datakapasiteten er økt med mellom tre og seks ganger. Dette betyr at en AOD-ROM-plate med ett lag kan romme 15 GB med data, det dobbelte med to lag. En overskrivbar utgave med ett lag skal ifølge EE Times kunne romme 20 GB, og mellom 35 og 40 GB med to lag. 132 minutter med film komprimert til 15 Mb/s vil kunne få plass på 15GB-platene.

HD-DVD anses mer som en evolusjon enn en revolusjon. Dette gir visse fordeler. Blant annet hevdes det at formatet er det som er mest egnet for dagens DVD-kunder. I tillegg skal laserne som kreves stille relativt enkle krav, noe som har stor betydning for prisen.

BD-ROM er derimot langt mer en revolusjon i forhold til dagens DVD-formater. Det tas i bruk teknologier som er helt i front av utviklingen, blant annet et relativt nyutviklet optisk plate og en svært avansert optisk pick-up. BD-ROM-plater med ett lag skal kunne romme 25 GB med data, mens kapasiteten dobles når platene er utstyrt med to lag.

Men BD-ROM inkluderer også en hel del ny funksjonalitet. Dette inkluderer en løsning for kopibeskyttelse som nå utvikles av Sony, Philips og Matsushita, et programmeringsmiljø for Java, bedre navigasjons- og grafikkegenskaper, Internett-støtte i BD-ROM-spillerne for å laste ned tilleggsmateriale, for eksempel undertekster for flere språk. I tillegg rommer platene en del mer data.

BD-ROM-formatet benytter ifølge EE Times en mer avansert krypteringsalgoritme enn DVD. Algoritmen, som er basert på 128 bits AES, støtter blant annet gjenoppvekking av nøkler og en fysisk teknologi som skal hindre "bit-by-bit"-kopiering til skrivbare medier.

Ifølge EE Times virker det på mange måter som om selskapene bak BD-ROM forsøker å motarbeide HD-DVD så godt de kan. Allerede i juni stemte styringskomiteen over spesifikasjonen. To av BD-ROM-tilhengerne stemte "nei", resten avsto fra å stemme. Blant selskapene som stemte "ja", var IBM, Intel, NEC, Time Warner og Toshiba. Men siden hele åtte av medlemme lot være å stemme, må avstemningen gjøres på nytt.

Enkelte i BD-ROM-leiren mener at konflikten er overdrevet. Michael Fidler, senior visepresident i Sonys Blu-ray Disc Group Division i USA, sier til EE Times at BD-ROM-tilhengerne mener det er behov for en ny organisasjon utenfor DVD Forum på grunn av de nye teknologiene BD-ROM tar i bruk. Dette inkluderer det nye plateformatet og laserteknologien. Noe tilsvarende ble gjort da konsumentelektronikkindustrien beveget seg fra infrarød laser for CD til rød laser for DVD.

President i Jon Peddie Research, Jon Peddie, sier til EE Times at han ikke tror Blu-ray er svaret å hva som bør være arvtageren til DVD. Han beskriver teknologien som noe som dyttes framover av Sony og andre som har investert tungt i den blå laserteknologien.

- Blu-ray vil være altfor dyr for gjennomsnittsbrukeren, sier han.

- Platene er også for kostbare og det er usannsynlig at mange filmselskaper vil levere film på det på grunn av kostnadene og den svært begrensede brukermassen.

Sony har allerede Blu-ray-baserte produkter på markedet, selv om spesifikasjonen ikke ventes å bli fullført før i første kvartal av 2004. Men disse enhetene koster gjerne mellom 20 og 30 tusen kroner per stykk. Platene koster flere hundre kroner

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Les mer
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra