Årets Rosing-feiring var lagt til 50-årsdagen for forløperen til Den norske dataforening, Hullkortklubben Team. Gjestelisten gjenspeilte det offentlige Norges ønske om å virke opptatt av informasjonsteknologien og dens bransje. Statsminister Kjell Magne Bondevik holdt åpningsinnledningen, "IT-minister" Ansgar Gabrielsen lot seg utnevne til årets Oda-mann, og kronprins Haakon bivånet hele middagen og prisutdelingen, og overrakk til slutt hedersprisen til Thomas Hysing.
Les også:
- [16.11.2004] Truls Berg blir Fast-distributør
- [08.01.2004] Tre stemmer skaper forvirring om IT-bransjen
- [09.12.2003] Rådyr Internett-aksess under FN-møte om Internett
- [08.12.2003] FN ønsker mer kontroll over Internett
- [26.11.2003] Rosing-vinner søker premissleverandører
- [24.11.2003] Rosing: Hedersprisen til Thomas Hysing
- [24.11.2003] Rosing: To priser til trøndersk radioøye
Bondevik talte om tre utfordringer.
- Han advarte mot "oljedop" i norsk økonomi og utfordret "oss" (IT-folk?, næringslivet?, risikokapitalen?, regjeringen?, Sosialistisk Venstreparti?) til å bli flinkere til å utnytte informasjonsteknologiens muligheter.
- Han utfordret IT-folk på hvilke verdier vi føler oss forpliktet på, og viste til kjente problemer rundt brukeruvennlighet og dårlig sikkerhet. "Ingenting selger mer enn fornøyde kunder", var statsministerens råd.
- Den tredje utfordringen gikk til politikere, IT-folk, lærere, elever: "Bli mer innovative".
Bondevik mener regjeringen har en politikk for å gjøre denne visjonen til virkelighet. Han lovet norsk innsats på ITUs kommende World IT Summit i Genève. Og han gledet seg spesielt over at Rosing-akademiet har opprettet en eNorge-pris.
Dataforeningens leder Truls P. Berg slapp til et godt stykke seinere på kvelden, under et Anne Grosvold-regissert minibokbad med kveldens skribent Arild Haraldsen, forfatter av jubileumsboka 50 år og bare begynnelsen. Berg trakk fram et manus i ti punkter, men rakk bare åtte av dem før han grasiøst bøyde seg for tidsrammen. Berg var en av de få på podiet som våget å nevne tabuordet flaks, da han minnet om Finlands verste "hva om"-mareritt.
– Husk at mobilenheten til Nokia var til salgs i 1992! Ericsson ville ikke ha den. Siemens ville ikke ha den. Men Nokia ville selge!
DND-lederens åtte framførte punkter kan oppsummeres slik:
- Vi kan ikke ha som mål å være blant de beste. Vi må være blant de tre beste, eller de to beste, eller hvorfor ikke best? Regjeringen utdyper ikke dette. Målet må være å bli best, den mest innovative.
- Vi trenger en Teknologi og informasjonsminister
- Det må opprettes en nasjonal tenketank for IT-bransjen, som jo er Norges tredje største bransje.
- Selg statens andel i SAS. Det kan gi 2,1 milliarder kroner til et nasjonalt innovasjonsforum.
- Gjør Norge til en attraktiv frisone til de internasjonale IT-aktørene som vil etablere hovedkvarter i Norge.
- Sørg for enda flere midler til forskning og utvikling, i tettere forening mellom institusjoner og næringslivet.
- Bruk mer ressurser på å få fram den digitale forvaltningen.
- Legg om finanspolitikken slik at investeringer i IT-prosjekter blir mer tiltrekkende enn å kjøpe seg dyre hytter og fine biler.
Da næringsminister Gabrielsen enda seinere på kvelden ble hedret som årets Oda-mann – ikke en Rosing-pris, men denne kvelden delt ut for andre gang til en mann som er en synlig tilhenger og motivator av kvinnelige ledere – kunne han ikke, i motsetning til de øvrige prisvinnerne som nøyde seg med å klemme konferensieren, en utfordring til og med årets IT-person, Steria-sjef Kjell Rusti, mestret, dy seg for å si noen takkens ord, men uten å nevne Bergs åtte punkter.
Vi håper på svar innen 51-års jubileet.