Russland har relativt høy utbredelse av Internett, men lav grad av regulering. Det har gitt grobunn for en ny type kriminalitet, der det organiseres såkalte DDos-angrep (distributed denial-of-service, eller distribuerte tjenestenektangrep på norsk) mot selskapers nettsteder, der målet er å presse selskapet for penger.
- Kriminelle organisasjoner som opererer fra Russland har i det siste angrepet en rekke betalingssystemer som tilhører gambling-nettsteder, sier styreformann DK Matai i London-baserte mi2g som overvåker uautorisert datatrafikk på nettet.
Matai uttalte i et intervju i BBC World Services Analysis-program i går at russiske kriminelle har fulgt opp distribuerte tjenestenektangrep med telefonoppringninger der beskjeden har vært at "enten betaler du 50.000 dollar, eller så vil ditt selskaps nettsider være utilgjengelig for dine kunder også i morgen".
- Enkelte selskaper, fordi de tjener over 50.000 dollar i uka, har gått med på å betale utpresserne, hevder Matai, som viser til at det er enkelt å utføre slike DDos-angrep. Bare i Moskva er det hundrevis av Internett-kafeer, hvor man anonymt og raskt kan igangsette angrep mot nettsteder over hele verden.
WorldPay er et av systemene som tidligere denne måneden ble gjort utilgjengelig som følge av at nettstedet ble oversvømmet av datamaskinskapte forespørsler.
Overfor BBC anslår mi2g at tjenestenektangrep bare i oktober i år påførte den globale økonomien et samlet tap - ikke minst i form av redusert produktivitet - på over ti milliarder dollar!
mi2g jobber nå tett med USAs føderale politi, FBI, og britiske Hi-Teach National Crime Unit for å få bedre oversikt og kontroll på denne typen datakriminalitet. Partene har ifølge BBC identifisert Russland, India, Kina og Brasil som verstingene - det er gjerne fra et av disse landene de kriminelle hackerne setter i gang sine angrep.
Anton Nosic, som leder Russlands største nyhetsbyrå, sa i Analysis-programmet at "det er nokså åpenbart at omfanget av denne typen kriminell aktivitet er betydelig i Russland, for vi hører om tilfeller hver eneste dag - inkludert utpressingsforsøk mot datafirmaer".
- Det russiske lovverket mot datakriminalitet fungerer rett og slett ikke, for folk flest synes det så godt som lovlig å delta i slike aktiviteter, la han til.