BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mener DVD-Jon-saken bør forkastes

DVD-Jons advokat ber dommerne kort og greit avvise hele saken med en frifinnelse.

3. des. 2003 - 09:50

(NTB/Oslo)

-La dommerne avgjøre om Jon Lech Johansen i det hele tatt har brutt loven som Økokrim har tiltalt ham for å bryte. Slik kan saken avgjøres med en gang, sa advokat Halvor Manshaus i Borgarting lagmannsrett tirsdag.

    Les også:

Manshaus er forsvarer for 20-åringen som står tiltalt for å ha brutt seg inn på sin egen DVD-plate høsten 1999. Johansen kjent som "DVD-Jon", gutten som ertet på seg hele den amerikanske filmindustrien da han som 15-åring laget dataprogrammet DeCSS.

Programmet stripper DVD-filmer for den innebygde kopieringssperren CSS (Content Scrambling System) og legger en kopi av filmen på en datamaskins harddisk.

I tilsvaret til førstestatsadvokat Inger Marie Sundes åpningsforedrag tok Manshaus til orde for at handlingene som Jon Johansen gjorde som 15-åring, ikke var straffbare. Han mente at hans klient benyttet seg av den retten han har som en hvilken som helst kritisk forbruker da han bidro til å lage en DVD-spiller for operativsystemet Linux.

Mens en tysker knekket de krypterte kodene som hindret brukere å kopiere innholdet fra filmplatene, satte Jon Johansen sammen selve programmet som gjorde det mulig å dekryptere en DVD.

-En DVD-plate inneholder ikke konfidensiell informasjon. Den selges fritt til alle. CSS bestemmer hvordan du skal avspille filmen, og det mener jeg er rettsstridig i Norge, sa Manshaus til dommerpanelet i lagmannsretten.

Forsvareren foreslo at lagdommer Wenche Skjæggestad skulle drøfte Økokrims tiltale sammen med de andre dommerne. Dersom de konkluderte med at Jon Johansen likevel ikke hadde brutt straffelovens paragraf 145, 2. ledd, kunne rettsvesenet spare en hel del penger på å korte ned på saksbehandlingen.

-Prosessøkonomisk vil en slik framgangsmåte kunne være god, sa Manshaus.

Det er satt av to uker til den teknisk vanskelige saken i Borgarting lagmannsrett. Førstestatsadvokat Sunde var ikke uventet helt uenig med Manshaus om at dommerne etter bare en dag skal avgjøre om det foreligger grunnlag for en rask avklaring av skyldspørsmålet.

-Jeg synes det er opplagt at dette ikke er en sak som kan avgjøres ved kontorforretning. Dette er svært teknisk sak, og det vil ta noe tid før sakens fakta blir forståelig for dem som skal dømme. Sånn sett er forslaget helt uegnet, sier Sunde til NTB.

At saken er en hard nøtt for rettsvesenet på mange måter, ble også tydelig da rettens aktører tirsdag skulle godkjenne de to fagdommerne som være meddommere under saken. Mens den ene raskt ble godkjent av alle parter, så var det verre når eieren av firmaet Linpro, Dag Asheim, skulle godkjennes.

Ettersom flere av de nye vitnene i saken er kjente størrelser i det lille IT-miljøet i Norge, var muligheten stor for at fagdommeren hadde vennskapelige bånd til vitnene.

Etter at dommer Skjæggestad orienterte retten om hvor krevende det hadde vært i det hele tatt å finne kompetente og uavhengige fagdommere, frafalt forsvaret ett av de oppførte vitnene på listen. Grunnen var at Asheim hadde et nært, personlig forhold til vitnet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.