Platebransjen har vakt motvilje gjennom hardhendte ordninger for kopibeskyttelse av digitalt innhold, fordi de hindrer kunden fra å ta kopier til personlig bruk, en rett som vernes av lovgivningen om opphavsrett. Siden kundene tross alt er en inntektskilde man ønsker et godt forhold til, har det kommet forslag om alternative løsninger fra flere hold. Microsoft har sitt system (Windows Media Rights Manager), Sony og Philips samarbeider om et annet system – og ligger i krangel med Microsoft om patenter for kopibeskyttelse – og Apple og RealNetworks har også hvert sitt.
Når situasjonen er slik er det naturlig at man prøver å bygge allianser i forkant av den endelige lanseringen av ny teknologi. En slik allianse ble kunngjort i midten av desember, da Microsoft, NTT, Universal Music Group, VeriSign og andre dannet Content Reference Forum (se artikkelen Vil tjene penger på fildeling).
Prinsippet for Content Reference Forum er at hvis du vil låne en kopibeskyttet video til en venn, oversender du en "innholdsreferanse" med blant annet en internettadresse, som vennen kan bruke for å få tidsbegrenset adgang til filmen.
Det samme prinsippet ligger til grunn for et system som konsortiet Project Hudson – bestående av Intel, Nokia, Samsung, Toshiba og Matshushita (Panasonic) – står bak, og som kan ventes kunngjort tidlig i februar, ifølge New York Times. Denne kopibeskyttelsen vil også gjøre det mulig å lese det samme kopibeskyttede digitale innholdet på flere typer apparater uten alt for mye plunder og heft.
Med så sterke interesser bak prinsippet om mykere kopibeskyttelse er det antakelig bare et spørsmål om tid før plate- og videobransjen slutter seg til det. Forhåpentlig vil markedsfornuften også medvirke til at konkurrerende systemer finner fram til en plattform der forbrukerne ikke behøver å velge innhold etter hvilken kopibeskyttelse den leveres med.