- Trenden går mot internasjonalisering og økt bruk av arbeidskraft fra lavkostland. Helnorske bedrifter vil få problemer med å følge opp konkurransen, hevder administrerende direktør Finn Worm Petersen i Markus Data til digi.no.
- ErgoGroup er ikke enig. Les også:
- Ikke redd billige indere
Markus Data opprettet et datterselskap i Colombo i Sri Lanka i 1999, som i dag har 48 programmere og én nordmann med ansvar for kvalitetsprosessen.
- Fleksibilitet, større ressurspool og kostnader til en tredel av det vi må betale i Norge, er gevinster vi oppnår med arbeidskraft fra lavkostland, forteller Worm Petersen som kan vise til en tung kundeportefølje innen bank, forsikring, kommuner og mediekonsern. Selskapet leverer forretningskritiske løsninger som CRM og ERP.
Petersens påstand samsvarer med undersøkelser fra Gartner som antar at hvert tiende årsverk innen amerikanske IT-serviceselskaper vil flyttes til utviklingsland i løpet av 2004, i likhet med hvert tjuende IT-årsverk i andre store selskaper. IDCs prognoser går ut på at innen 2007 vil 23 prosent av alle servicejobber innen IT være i utviklingsland, mot 5 prosent i dag.
Ifølge Forrester Research vil 472.000 IT ansatte i USA miste jobben innen år 2015. Jobbene vil i stedet bli erstattet av høykvalifiserte IT personer i lavkostland som India.
Også IBM planlegger å flytte over 4.700 jobber innen programvaredivisjonen til India, Kina og andre lavkost land, kommer det fram fra et internt notat Wall Street Journal har kommet over. Har så den norske IT bransjen også noe å frykte?
- Ja, mener Worm Petersen. Trenden går mot internasjonalisering og forretningsspråket vil være engelsk blant de fleste bedrifter også i Norge. Markus Data har all sin kravspesifikasjon på engelsk, men sørger for å oversette brukerveiledning. Med en oversettelsespris på 400 kroner siden, er dette en liten utgift sett ut fra et hele, mener Petersen, som i julen hadde med seg to nye kunder til Sri Lanka.
Til tross for at at utviklerne nå befinner seg i Sri Lanka, har Markus Data like mange ansatte i Norge.
- Utviklingen behøver nødvendigvis ikke gi færre IT-jobber, men organisasjonen vil endre struktur. Ledige IT-jobber i framtiden vil relateres mer mot forretningsforståelse og kundestøtte, mens det kan bli mindre behov for rene programmerere, framholder Worm Petersen.
Konkurransen kan bli beinhard. Hvert år uteksamineres 3,1 millioner indere fra universiteter og andre høyskoler, et tall som forventes å doble innen 2010. Konkurransen for å bli ansatt i et anerkjent IT-selskap i India er allerede knallhard, og kun de aller beste hodene blir vurdert. I løpet av de siste tre månedene fikk Indias største IT-selskap, Infosys Technologies, mer enn 250.000 søkere fra nyutdannede universitets- og høyskolestudenter. Bare en av hundre fikk jobb.
Selv innregnet oppstarts- og administrasjonskostnader forbundet med bruk av IT-personell i slike lavkostland, anslås det at outsourcing-tilbydere som IBM, EDS, CSC og Accenture vil kunne redusere sine egne tjenesterelaterte kostnader med inntil 40 til 60 prosent.