KARRIERE

Outsourcing stresser de ansatte

Stadig flere velger outsourcing, men det kan ofte være tøft for de ansatte, forteller Accenture.

23. jan. 2004 - 09:40

- Å outsource er en trend vi vil ser mer av framover Norge. Analyseselskaper spår fra 10 til 15 prosent vekst for 2004, sier partner Per Erik Strømsø i det store konsulentselskapet Accenture.

Å sette ut IT-driften fikk sin gryende start i Norge på midten av 1990-tallet først og fremst for store og mellomstore bedrifter. Nå begynner også kommunene å komme etter, som følge av restruktureringer og effektivitetskrav.

Ementor er blant selskapene som ønsker en bit av outsourcing-markedet, og har i denne uken blitt innstilt som leverandør for IT brukerhjelp til Trondheim kommune. Avtalen skal ha et omfang på 21 millioner kroner over to år. Kontrakten innebærer såkalt "virksomhetsoverføring" for et antall kommuneansatte til Ementor.

Gevinstene for bedriften er kjente. Analyser viser at bedrifter som velger å outsource har en gjennomgående kostnadsbesparelse på 20 til 30 prosent. I tillegg vil plunder og heft med systemer og maskinvare som ikke fungerer, reduseres fra 50 til 30 prosent, viser analyser.

Men for den enkelte ansatte kan outsourcing være dyrt. Når ansatte fra IT-avdelingen i en bedrift skal bytte arbeidsplass til en profesjonelle IT-leverandør, oppstår det mange utfordringer. Det medfører ofte store konsekvenser for den enkelte ansatte, medgir Strømsø.

- Å overføre mennesker er ikke alltid helt uproblematisk. Kulturkollisjoner og endrede arbeidsmetoder fører ofte til stressreaksjoner for dem som blir overflyttet, forteller Strømsø.

En av stressfaktorene er trolig muligheten for å miste jobben - en outsourcing medfører som regelen effektivisering og nedbemmaning. Det vil derfor alltid ta tid før en overflytting faktisk er gjennomført, men etterhvert blir de fleste fornøyde, konkluderer Accenture.

Accenture har selv stor erfaring i å takle de mennesklige utfordringene. For konsulentselskapet råder ikke bare bedrifter i hvordan slike prosesser skal gjennomføres.

Accenture har selv overtatt ansatte fra blant annet British Petroleum i Stavanger, København kommune og den gamle IT-avdelingen til Postbanken i forbindelse med fusjonen med DnB.

Interne miljøanalyser i Accenture viser likevel at de "nyansatte" etter et halvt år blir tilfredse med sin nye arbeidsplass.

- De fleste setter pris på å komme inn i et profesjonelt miljø, der de kan få full fokus og oppfølging innen sitt fagfelt, forteller Strømsø.

Rent juridisk har IT-ansatte som blir overflyttet krav på samme lønns- og personalbetingelser som de hadde på sin gamle arbeidsplass. Dette ligger i begrepet "virksomhetsoverføring".

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.