Den store teknologiske nyheten i dagens serverlansering fra Sun, er prosessoren UltraSparc IV som kombinerer to UltraSparc III-prosessorer i én brikke med om lag samme fysiske størrelse. Den nye prosessoren passer inn i det samme sporet som forgjengeren, slik at serverne praktisk talt ikke behøver å endres. Den doble kjernene innebærer at to beregningstråder kan kjøres samtidig. Ytelsesgevinsten skal være opp mot 80 prosent, mot en prisøkning på 30 prosent. Klokkefrekvensen er fra 1,05 GHz til 1,2 GHz.
De første UltraSparc IV-drevne serverne kommer på markedet i mars, med 12-veis modellen E4900 og 24-veis modellen E6900. I april kommer E2900 (12-veis), E20000 (36-veis) og E25000 (72-veis).
I april kommer også Suns første servere basert på 64 biters prosessoren Opteron fra AMD, kjent som V20z. Her skal Sun konkurrere på pris. I forhold til en toveis Xeon-server, skal en toveis Opteron-server ha 20 til 100 prosent bedre ytelse – Sun snakker også om 45 prosent bedre ytelse i snitt. Opteron-serverne kommer med valgfritt Linux eller Solaris. Foreløpig er Solaris x86 bare tilgjengelig i 32 biters versjon. En 64 biters utgave som gjør bruk av Opteron-prosessorens avanserte egenskaper, er ventet i annet halvår.
Samtidig med at Sun satser på et samarbeid med AMD, prøver selskapet seg også med en toveis bladserver med Xeon-prosessorer fra Intel. B200x er tilpasset det samme chassiset som Suns UltraSparc II-bladservere, og styres i klynger av den samme N1-programvaren.
Sun gjennomgår fortsatt en omstillingsprosess for å tilpasse seg en verden med skjerpet priskonkurranse på serversiden, og større vekt på løsninger. Selskapet har utarbeidet en ny og forenklet måte å prise programvare på – per bruker for både klient- og serverprogramvare – og tilbyr pakker med grunnleggende programvare på både server- og klientsiden. På klientsiden tilbys Java Desktop, en pakke med kontorsuiten SmartOffice utvidet med nettleser, e-postklient med mer. Budskapet til kundene er at disse pakkene vil gi vesentlig reduserte driftsutgifter sammenliknet med Windows.
I går kunngjorde Hewlett-Packard en dobbelkjernet utgave av PA-Risc-prosessoren, ment som et tilbud til kunder som føler at de må oppgradere sine systemer, men som inntil videre ser det som uhensiktsmessig å bytte til Itanium-basert maskineri. HP har ingen tilsvarende oppgarderingsstrategi for sine Alpha-kunder. Sun mener å ha belegg for å hevde at mange Alpha-brukere er i ferd med å bytte til Sun, og at denne tendensen vil forsterkes med de nye UltraSparc IV-serverne. HP mener denne oppfatningen er ubegrunnet, og at Sun har falt så langt etter at markedet ikke lenger oppfatter selskapet som en strategisk aktør, ifølge Wall Street Journal.