Åpner nytt kraftsenter for kybersikkerhet

I en verden der nesten alt er datastyrt, blir vi sårbare. Det er fra Gjøvik at Norge skal slå tilbake mot angrep.

Dekan Morten Irgens ved Høgskolen i Gjøvik er primus motor og intiativtaker til det nye nasjonale kybersenteret. Bildet er fra da planene første gang ble presentert på  Oslo Militære Samfund i Oslo sommeren 2013.
Dekan Morten Irgens ved Høgskolen i Gjøvik er primus motor og intiativtaker til det nye nasjonale kybersenteret. Bildet er fra da planene første gang ble presentert på Oslo Militære Samfund i Oslo sommeren 2013. Bilde: Marius Jørgenrud
14. aug. 2014 - 09:15

Fredag åpnes Senter for cyber- og informasjonssikkerhet (CCIS) ved Høgskolen i Gjøvik. Dette blir det nye nasjonale senteret for forskning, utdanning og trening i å håndtere kritiske situasjoner knyttet til informasjonssikkerhet.

    Les også:

Drikke av brannslange

– Det å håndtere alle de angrepene som skjer på norske datamaskiner i norske systemer, er som å drikke vann av en brannslange. Du får verken tid til å områ deg eller planlegge. Vi skal bidra med å tenke langsiktig, bygge kompetanse og gjøre Norge i stand til å beskytte seg mot ødeleggende dataangrep, sier dekan ved Høyskolen, Morten Irgens, til NTB.

Sterkt fagmiljø

Han skal lede senteret der sentrale aktører innen politi, forsvar, næringsliv og akademiene har gått sammen i et tett samarbeid for å møte framtidens trusler. De siste 11 årene er det bygd opp et sterkt fagmiljø for informasjonssikkerhet ved Høyskolen i Gjøvik – NISlab (Norwegian Information Security laboratory). Nå bidrar også institusjoner som Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, Forsvaret, Kripos, PST, Eidsiva, Statkraft, Statnett, Telenor og IBM til det nasjonale senteret for informasjons- og cybersikkerhet.

– NISlab var den første akademiske forskningsgruppen for informasjonssikkerhet i Europa. Vi er de eneste i Norden som leverer egne dedikerte studieprogrammer i informasjonssikkerhet. Hos oss er kyber- og informasjonssikkerhet hovedsaken, ikke et fag eller to i en informatikkutdannelse, sier Irgens.

Saken fortsetter under bildet.

SPLEISELAG: Senteret blir til med bistand fra forsvaret, politi, Kripos, PST og en lang rekke andre partnere. Mange av dem var til stede da planene ble presentert på ærverdige Oslo Militære Samfund i fjor sommer. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
SPLEISELAG: Senteret blir til med bistand fra forsvaret, politi, Kripos, PST og en lang rekke andre partnere. Mange av dem var til stede da planene ble presentert på ærverdige Oslo Militære Samfund i fjor sommer. Bilde: Marius Jørgenrud

Avhengige av data

Begrepet kybersikkerhet kan være fremmedartet, men det handler om sikring av ting som er sårbare via datasystemer.

– Kybersikkerhet handler om å forhindre misbruk, ødeleggelser og tyveri via datasystemer. Det gjelder i aller høyeste grad fysiske ting. Dersom noen får tilgang til styringssystemene for drikkevannsforsyningen i en by, kan dette saboteres via data. Norge er en av de nasjonene i verden som er mest avhengig av data. Vi er dermed også svært sårbare, sier Morten Irgens.

Etterutdanning

Ved oppstarten er det etablert ti professorater ved CCIS. Morten Irgens ser for seg at senteret i løpet av et par år vil ha et sted mellom 75 og 80 ansatte. Fagområdene ved senteret vil spenne over et vidt spekter.

– I samarbeid med Politihøgskolen starter vi for eksempel et helt nytt masterprogram i datakriminalitetsetterforskning i høst. Her kan norske politifolk etterutdanne seg i bekjempelse av datakriminalitet. Dette hadde ikke vært mulig hvis vi ikke hadde gått sammen i det nye senteret, sier Irgens til NTB. (©NTB)

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra