Apple kom i går med et formelt, juridisk svar på rettsordren om å hjelpe FBI ytterligere med å bryte seg inn i iPhone-enheten som har blitt beslaglagt i kjølvannet av terrorskytingen i San Bernardino, California, i begynnelsen av desember i fjor.
Ifølge VentureBeat kommer Apple med en rekke argumenter for at den lokale distriktsdomstolen skal annullere rettsordren. Innledningsvis hevder Apple at saken ikke dreier seg om én isolert iPhone, men om å tvinge selskaper som Apple til å undergrave de grunnleggende sikkerhets- og personverninteressene til hundrevis av millioner mennesker globalt.
Grunnlovsbrudd?
Ifølge Apple er hele saken til myndighetene basert på en loven «All Writs Act» som opprinnelig stammer fra 1789. Ifølge selskapet gir ikke denne loven myndighetene noen rett til å innrullere Apple og andre selskaper som en forlenget arm av myndighetenes etterforskningslaboratorier.
Selskapet peker også på vesentlige deler av grunnloven forbyr det hele, ved blant annet at det er vel etablert at programvarekode kan behandles som en ytring, noe som betyr at det myndighetene nå forsøker å gjøre, kan anses som tvunget tale.
Tre vesentlige endringer
I dokumentet beskriver Apple i større detalj enn tidligere hva som er nødvendig å gjøre med iOS for gi FBI de mulighetene etaten ber om, nemlig å finne sikkerhetskoden som låser opp mobilen.
Det er flere ting som hindrer FBI i å gjøre dette. Det vesentligste er at funksjonen som sletter innholdet på enheten etter ti mislykkede inntastinger, kan være aktivert.
Men selv uten denne hindringen, vil det ta årevis å prøve alle mulige kombinasjoner av sikkerhetskoden, som typisk består av seks alfanumeriske tegn.
Dette blant annet fordi det er innført en forsinkelse i brukergrensesnittet som inntreffer ved feil inntastet kode, før en ny kode kan tastes inn. Denne forsinkelsen øker for hvert mislykkede forsøk.
Men også uten en slik forsinkelse ville det ta svært lang tid, dersom teknikerne manuelt må taste millioner av ulike koder med telefonens tastatur før de finner den rette. FBI ønsker å gjøre dette ved hjelp av en ikke beskrevet, elektronisk metode, slik at millioner av kombinasjoner kan testes ut så raskt som regnekraften i iPhone-enheten tillater.
Fare for lekkasje
Som kjent har Apple opplyst at denne programvaren ikke finnes. Selskapet mener at det må sette av mellom seks og ti ingeniører i en periode på to til fire uker for på designe, kode, validere og installere denne funksjonaliteten.
Alle disse menneskene vil ha kjennskap til hvordan løsningen fungerer. I tillegg må Apple dokumentere hvordan den virker, i tilfellet det noen gang vil stilles spørsmål ved selskapets metodikk.
Selskapet vil dessuten måtte behoholde koden, fordi det vil være bortkastede ressurser å gjøre det samme på nytt hver gang andre etater for rettshåndhevelse, både amerikanske og ikke-amerikanske, banker på døren for å få åpnet opp andre iPhone-enheter.
For Apple mener at dersom FBI får medhold i dette, vil også andre kreve det samme.
Dette, sammen med den stadig overhengende faren for datainnbrudd, gjør at Apple er bekymret for at det modifiserte operativsystemet kan falle i gale hender.
Stiller seg bak Apple
Mange av de store teknologiselskapene i USA, som alle vil bli berørt av resultatet i denne saken, har lovet enda mer støtte til Apples sak enn de muntlige støtteerklæringene en del av dem har kommet med til nå.
Ifølge Seattle Times har Microsoft lovet å gi Apple helhjertet støtte i en kommende amicus curiae, en juridisk betenkning, til domstolen. Flere andre, inkludert Alphabet/Google, Twitter, Facebook og Amazon, ventes å komme med lignende støtte, enten separat eller sammen med noen av de andre.
Fristen for å komme med slike innspill til domstolen er den 3. mars.