Minst fem personer skal ha saksøkt Apple på grunn av funksjonen i selskapets nyere iPhone-modeller som etter hvert gjør seg gjeldende dersom mobilens TouchID-sensor blir skiftet ut av en ikke-autorisert reparatør. Dette skriver blant annet Infoworld og Ars Technica.
Reparasjon
Apple har utstyrt enhetene med en funksjon som i praksis gjør dem ubrukelige dersom operativsystemet oppdager at hjemknappen og fingeravtrykksensoren har blitt erstattet, noe som det kan være behov for i forbindelse med utskifting av skjermen.
Hensikten med funksjonaliteten, kalt Error 53 etter feilmeldingen som vises, er angivelig å sikre brukerne mot misbruk av Touch ID-funksjonen. Enheten kan da ikke brukes mer før Touch ID-sensoren har blitt erstattet på nytt ved et autorisert verksted eller Apple Store.
Error 53 skal i alle fall berøre iPhone 6 og nyere. Den inntreffer ifølge Apple bare når enheten oppdateres eller gjenopprettes.
Ikke blitt informert
I alle fall fem personer skal gjennom et advokatkontor i Seattle-området ha saksøkt Apple som følge av Error 53. Søksmålet handler primært om at Apple ikke har informert iPhone-brukerne om at deres enheter kan bli ubrukelige dersom de selv eller andre, ikke-autoriserte reparatører erstatter skjermen Touch ID-sensoren.
En av dem som har saksøkt Apple skulle ifølge Infoworld bare erstatte selve skjermen, men greide ved et uhell å ryke kabelen mellom Touch ID-sensoren og enheten. Han erstattet dersom også sensoren.
Mobilen skal ha fungert helt fint etter reparasjonen, men da han oppdaterte den til iOS 9.1.2 i desember, ble han møtt med Error 53 under oppdateringsprosessen.
Gruppesøksmål?
I søksmålet er Apple anklaget for blant annet uaktsomhet, uaktsom feilrepresentasjon, urettferdig berikelse og overtredelse av Californias lover om urettferdig konkurranse.
I søksmålet bes det om at saken behandles av en jury og at søksmålet får status som gruppesøksmål. Det innebærer at også andre kan melde seg på uten å måtte representeres av en egen advokat.
Ny feil
I forrige uke ble det også kjent at det er mulig å gjøre iOS-enheter ubrukelige ved å sette datoen til 1. januar 1970. Det skal kanskje mye til før brukerne gjøre dette på egenhånd, men det kan potensielt være mulig å bruke dette som en sabotasjemetode dersom en angriper får kontroll over et åpent, trådløst nettverk og setter opp en tidsserver (NTP) som leverer denne datoen til de tilkoblede enhetene.