IT-NORGE

Ardoq lar deg se hele IT-systemet og lager dokumentasjon underveis

Slik at nytt personell kan komme raskt i gang.

15. jan. 2016 - 08:27

La oss si at et selskap leier inn en konsulent. Vedkommende bruker tre uker på å lære seg hvilke IT-systemer som finnes og hvordan de henger sammen. Etter fire måneder er han ute av døra, sammen med all innsikten han har samlet inn. Han tar 1649 kroner i timen

Fem måneder senere kommer en ny konsulent, og det samme skjer.

Scenarioet er relativt vanlig på norske arbeidsplasser: Nytt personell bruker lang tid på å sette seg inn i kompliserte IT-systemer. Det har norske Ardoq bestemt seg for å gjøre noe med.

De har laget et verktøy som mates med avhengigheter og forbindelser i IT-systemer, og generer kart og diagrammer basert på dette.

Dermed kan du raskt se hvilke systemer og applikasjoner som finnes, og hvordan disse er koblet sammen.

Vedlikehold og dokumentasjon

– La oss si at en server trenger omstart, men man vet ikke helt hvilke andre funksjoner som vil bli rammet av dette. Da kan man kikke i Ardoq. Kanskje oppdager man at "Oi. Den serveren påvirker faktisk betalingssystemet vårt, noe som kan stanse hele inntektstrømmen". Da kan man heller velge å restarte serveren på natta enn klokka ni på morgenen, forklarer teknisk direktør, Erik Bakstad.

Dersom man bruker programmet aktivt under et IT-prosjekt, får man også en hendig bieffefkt: Dokumentasjon som lager seg selv.

Og det er et stort «dersom». Hele poenget med Ardoq forsvinner dersom det ikke blir oppdatert - på samme måte som bedriftsinterne informasjonssider (wikier) mister sin verdi etter hvert som systemene byttes ut.

– Dette er alltid en utfordring. Men Ardoq gir deg noe visuelt. Du klarer ikke å holde en wiki oppdatert hvis du ikke ser hvilke systemer som finnes - i Ardoq har du hele oversikten grafisk foran deg, påpeker Bakstad.

  • Se eksempler på diagrammer generert i Ardoq  i boksen under. Artikkelen fortsetter.

Millioninnsprøytning

Selskapet fikk nylig en pengeinnsprøytning på 10,6 millioner kroner av seriegründerne Geir Førre og Gunnar Evensen. Dette har de blant annet brukt på et knippe nyansettelser, opplyser direktør i selskapet, Magnulf Pilskog. På seks måneder har de gått fra tre til åtte ansatte.

– Har det vært noe problem å finne folk?

– Nei, egentlig ikke. Vi lager en applikasjon for IT-personell, og det tror jeg mange utviklere vil være med på - de ser hvor stort behovet er for programvaren. Dette er en app noen typisk kunne sittet og laget på fritiden, men som de hos oss kan tjene penger på å lage.

For utviklerne som måtte lure: Hele backenden til Ardoq er laget i Clojure (Lisp), mens frontenden er basert på HTML5, Javascript og «en masse SVG-er».

– IT-bransjen har vært som skomakerens barn. Vi er flinke til å automatisere for andre. Men nå ser vi at vi har mye å spare på å hjelpe oss selv med automatisering.

Ardoq har kontorer på Startuplab i forskningsparken i Oslo.
Ardoq har kontorer på Startuplab i forskningsparken i Oslo.

Går internasjonalt

Som så mange andre IT-selskaper satser Ardoq på det globale markedet. De har allerede et knippe norske kunder, som har kjøpt inn og kommet med tilbakemeldinger på programvaren. Nå har de begynt å få henvendelser fra utlandet. Dette inkluderer Fillippinenes største bank.

De benytter seg av inbound marketing, som går ut på å gjøre det enkelt for potensielle kunder å finne dem. SEO er en del av dette.

– I stedet for å mase på kundene, satser vi på å være der for kundene når de trenger oss. Ambisjonen er at de som ser oss skal kunne se hva vi gjør, teste og mestre programvaren med en gang.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.