RESULTATERFINANS

Atea måtte kutte i Norge

Korrupsjonssaken skaper uro, men i Danmark gir en diger kontrakt håp om bedre tider.

Konsernsjef Steinar Sønsteby har tatt flere grep for å bedre lønnsomheten, som er under press. I Danmark sørger offentlig sektor for nytt håp gjennom en kjempeavtale.
Konsernsjef Steinar Sønsteby har tatt flere grep for å bedre lønnsomheten, som er under press. I Danmark sørger offentlig sektor for nytt håp gjennom en kjempeavtale. Illustrasjonsfoto: Espen Zachariassen
15. juli 2015 - 14:48

IT-infrastruktur og -tjenesteselskapet Atea presenterte sitt regnskap for andre kvartal i dag. Det ble rekordinntekter på 6,84 milliarder kroner, opp 14,4 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Lønnsomheten faller derimot kraftig.

Konsernsjef Steinar Sønsteby har allerede tatt grep for å lette på kostnadene. Deriblant oppsigelser.

Driftsresultatet (EBITDA) før avskrivninger og engangsposter dundret ned 11,2 prosent til 157 millioner kroner. Det er Norge og Danmark som trekker ned, der driftsresultatet falt henholdsvis 39,2 prosent og 26,5 prosent.

Driftsmarginen er ned fra 3,0 prosent til nå 2,3 prosent. Netto etter skatt satt IT-selskapet igjen med 24 millioner kroner.

Det skjer selv om maskinvaresalg (+17,7 prosent), programvare (+8,2 prosent) og tjenester (+14,8 prosent) alle økte markant i årets andre kvartal, målt mot samme tid i fjor.

Atea trekker frem økt etterspørsel for datasenter- og kommunikasjonsprodukter som årsak til maskinvarevekst, mens software-inntektene løftes av økt salg i Sverige og Danmark. Tjenestene løftes av flere inngåtte avtaler.

35 ansatte sagt opp

Mot slutten av andre kvartal ble det tatt grep for å redusere Ateas kostnadsbase i Norge.

- Allerede i forrige kvartal sa jeg at vi måtte gjøre tiltak på kostnadssiden i Norge. Det har vi gjort i løpet av juni, sier toppsjef Steinar Sønsteby til digi.no.

Han forteller at 35 personer mottok oppsigelse og dermed mistet jobbene sine i juni. I tillegg har de latt være å fylle 15 stillinger der ansatte selv har sagt opp, slik at de totalt har redusert staben med 50 årsverk.

Sønsteby nevner ytterligere to tiltak, som kutt i kostnader til blant annet reiser og markedsføring, samt en omorganisering ment å skulle forenkle og desentralisere organisasjonen.

- Det er der de fleste nedbemanningene er foretatt. Vi er bredt til stede i 24 byer i Norge og jeg ønsker at ansatte i størst mulig grad skal være ute der hvor kundene sitter, og ikke ha en masse mennesker ved hovedkontoret vårt på Bryn i Oslo.

SMB-satsing

Atea har også overført en rekke ansatte til Imento, et foretak de kjøpte i desember i fjor, som selger IT-infrastruktur til små- og mellomstore kunder i Østlandets-området.

- SMB er et segment vi ikke har har lykkes godt nok med tidligere. Nå blir det en ganske tung satsing med en enhet som totalt blir på 60 mennesker, forklarer Atea-sjefen.

Korrupsjonssaken

Administrerende direktør Steinar Sønsteby i Atea Norge leverte svært sterke resultater for den norske virksomheten. Halvparten av omsetningen kommer fra offentlig sektor og en fjerdedel kommer fra olje- og gass. To områder hvor selskapet forventer vekst fremover.
Steinar Sønsteby er konsernsjef i Atea. Bilde: Per Ervland
Politiet gikk i juni til ransakelse ved selskapets danske hovedkontor i Ballerup. Flere nåværende og tidligere Atea-ansatte er siktet i den alvorlige korrupsjonssaken.

- Vi er de første til å erkjenne at dette er alvorlig, sier Sønsteby, som understreker at han sammen med den danske lederen selv har tatt initiativ til å rydde opp i historien og sørge for at dette blir tatt på største alvor.

I regnskapet skriver Atea at saken virker negativt inn på forretningene særlig i Danmark, men også i Norge.

- Det er også blitt brukt veldig feite bokstaver om denne saken i Danmark. Det som skjer når man får en sånn sak mot seg, er at en del mennesker blir usikre. Den usikkerheten har først også fremst truffet Danmark, langt utover hva man kanskje kunne forestilt seg basert på sakens omgang, sier konsernsjefen til digi.no.

Juni er normalt en av Ateas beste måneder salgsmessig. Sønsteby mener at andre kvartal er negativt påvirket først og fremst ved at ordre fra kundene er blitt skjøvet ut av kvartalet.

- Usikkerheten har i en viss grad også påvirket Norge, selv om vi ikke er i nærheten av samme konsekvens som i Danmark. Vi går faktisk ut av kvartalet med høyere backordrekatalog enn vi gjorde i fjor, så det er ikke nødvendigvis sånn at vi har tapt disse bestillingene.

Les også: Tidligere Atea-sjefer fengslet og siktet for bestikkelser

Les også: Det verste en konsernsjef kan oppleve

«Halleluja»-avtale

Midt oppi denne vanskelige situasjonen har Atea notert seg for en, kanskje for noen overraskende, men betydelig seier.

De har vunnet en stor rammeavtale med dansk offentlig sektor verdt en halv milliard danske kroner over tre år.

Avtalen med Statens og Kommunernes Indkøbs Service (SKI) ble først mulig etter at kunden hadde vurdert saken, og de fant at det ikke var noen grunn til å utestenge Atea fra å delta i anbudsrunde med offentlig sektor.

- Det er for meg mer enn et lysglimt. Det er en stor offentlig kontrakt vi ikke har hatt tidligere. Isolert sett er dette halleluja. Når det i tillegg kommer fra det sentrale danske innkjøpsselskapet i en tid da enkelte spør om vi er leveransedyktige, og sier at dette er ok. De tildeler oss en av de største offentlige kontraktene i Danmark. SKI har også gått veldig nøye til verks for å finne kjernen i saken. Dette er et tydelig signal om at vi begynner å legge denne saken bak oss, sier Steinar Sønsteby.

Nye retningslinjer

I notene til regnskapet fremgår det at to nåværende ansatte i Atea Danmark er siktet i saken. Det samme er tre ledere hos et konkurrerende selskap, som alle tidligere holdt ledende posisjoner i Atea Danmark før de forlot dem for å starte egen virksomhet.

Atea har tatt flere grep som følge av bestikkelsessaken. Blant annet er selskapets interne retningslinjer oppdatert. Alle ansatte er pålagt å gjennomføre en eksamen i disse retningslinjene, samt godta og følge bestemmelsene. Videre oppgir Atea at de har skjerpet sine kontrollrutiner.

Les også: Den danske toppsjefen er siktet i korrupsjonssaken

Inngår avtale med Komplett

Onsdag melder Atea også at de har vunnet en outsourcingavtale med nettbutikkgiganten Komplett, som har rundt 500 servere og 700 klienter.

Avtalen har en anslått verdi på 70 millioner kroner over fem år. Leveransene inkluderer servicedesk, klienthåndtering, all infrastruktur og drift av datasenter, heter det i en børsmelding.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra