UTVIKLING

Avduket nytt utviklingsverktøy for Android

Nyhetsdryss for utviklere under Google I/O.

Hugo Barra fortalte blant annet om nyhetene i Google Cloud Messaging under hovedtalen ved Google I/O 2013 i San Francisco i går.
Hugo Barra fortalte blant annet om nyhetene i Google Cloud Messaging under hovedtalen ved Google I/O 2013 i San Francisco i går. Bilde: avid Paul Morris/Bloomberg/Getty Images/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. mai 2013 - 13:28

Google kom som kjent ikke med noen ny versjon av Android under Google I/OI-hovedtalen i går. Men alle de øvrige nyhetene til sammen, fra nye versjoner av sentrale applikasjoner til helt nye programmeringsgrensesnitt, vil på sikt gi en betydelig oppgradering av Android-opplevelsen, som ikke avhenger av at mobilleverandørene følger opp og faktisk leverer oppgraderingen. Det hele tilbys i stedet via Google Play, noe som gjør oppdateringene tilgjengelige for langt flere.

Hugo Barra, sjef for Android-produktledelse hos Google, fortalte i går kveld om hva som er i vente for utviklere som lager applikasjoner til plattformen.

Flere av de nye programmeringsgrensesnittene tilbys gjennom en ny versjon (3.1) av Google Play Services.

Inkludert her er en mengde nye programmeringsgrensesnitt som tilbys gjennom Google Play games services. Dette er rettet mot spillutviklere og gjør det enklere å lage resultatlister, multiplayer-oppsett med P2P-forbindelser og statuslagring i nettskyen, slik at man for eksempel kan fortsette spillet på en annen enhet.

Allerede skal det ha blitt gitt ut spill som tar i bruk denne funksjonaliteten. Spilltjenestene er også tilgjengelige for iOS og web.

Geolocation

Den geografiske posisjonen til enheten er informasjon som kan utnyttes av applikasjoner på stadig flere måter. Google Play Services 3.1 inkluderer flere nye programmeringsgrensesnitt som legger til rette for enda mer bruk av slike data. Dette inkluderer Fused Location Provider, som skal gi raskere, mer nøyaktig og ikke minst mer energieffektiv innhenting av posisjonen. Ifølge Barra vil bruken av dette ikke trekker mer enn 1 prosent av enhetens totale batterikapasitet per time. Dette skal være oppnådd ved hjelp av nye algoritmer og bedre utnyttelse av alle de tilgjengelige sensorene.

Android får nå også innebygd støtte for «geofencing», noe applikasjonsutviklere til nå har måttet sørge for selv i Android. Dette dreier seg om at man definerer virtuelle gjerder rundt geografiske områder. Når brukeren passer gjerdet, altså beveger seg inn på eller ut av området, opplyser programmeringsgrensesnittet applikasjonene om dette. Applikasjonene kan da utføre handlinger basert på disse posisjonsendringene. Hver applikasjon kan ha opptil 100 aktive «gjerder» på en gang.

Et annet nytt API (Application Programming Interface) er Activity Recognition, som skal kunne registrere om brukeren går, sykler eller kjører bil ved hjelp av akselerometerdata.

Svært mye data sendes nå fra utviklernes servere til Android-applikasjonene gjennom Google Cloud Messaging ved hjelp av XMPP-baserte (Extensible Messaging and Presence Protocol) meldinger. Daglig sendes det 17 milliarder slike meldinger gjennom Googles nettsky, med en gjennomsnittlig leveringstid på 60 millisekunder.

Nytt er at det at det er mulig å etablere vedvarende forbindelser mellom utviklernes servere og Googles nettsky, noe som gjør utsending av meldinger til store mengder enheter mer effektivt enn tidligere. Dessuten er det nå også mulig å sende meldinger fra applikasjonene og tilbake til serverne.

Dessuten inkluderer Google Cloud Messaging nå et nytt API som kan brukes til synkronisering av varslinger på tvers av enheter, slik at man slipper å lukke de samme varslene flere ganger på de ulike Android-enhetene man måtte ha.

De fleste som lager Android-apper gjør dette i Eclipse. I går kunngjorde Google at et nytt alternativ er under utvikling, nemlig Android Studio, som er basert på IntelliJ IDEA. Den er tilgjengelig for Windows, OS X og Linux i en 0.1-versjon, noe som betyr at verktøyet på ingen måte er ferdig.

Tilpasning av språk i Android-applikasjoner skal være enklere med Android Studio. <i>Bilde: Google YouTube-video</i>
Tilpasning av språk i Android-applikasjoner skal være enklere med Android Studio. Bilde: Google YouTube-video

Android Studio inkluderer blant annet visuelle verktøy som skal gjøre det enklere å tilpasse applikasjonene til ulike skjermoppløsninger og språk.

Google Play Developer Console

Google, ved Ellie Powers, presenterte nyheter i konsollen som utviklere kan bruke i forbindelse med publisering av applikasjoner i Google Play Store.

Utviklerne får nå tips om hvordan de kan øke etterspørselen etter applikasjonene basert på hvem som allerede laster dem ned. Dersom veldig mange i Russland laster ned en applikasjon, kan det være en fordel å få applikasjonen oversatt til russisk. Også dette har blitt gjort enklere, ved at man gjennom konsollen kan bestille oversettelser fra et utvalg profesjonelle translatører. Priser og betingelser skal være oppgitt i konsollen.

Googles Ellie Powers viste fram kommende nyheter i Google Play Developer Console. <i>Bilde: Google YouTube-video</i>
Googles Ellie Powers viste fram kommende nyheter i Google Play Developer Console. Bilde: Google YouTube-video

Konsollen, kombinert med Google Analytics, skal i løpet sommeren gjøre det enklere for utviklerne å se hvordan omsetningen foregår, blant annet over tid og i ulike land. Det skal også komme en egen rapport over hvilke annonser, blogger og kampanjer som bidrar til flere installasjoner.

En nyhet som nok vil interesse mange, er muligheten til å kjøre alfa- og betatesting inne i Google Play Store. Hvem som skal gis tilgang til testversjonene kan blant annet kontrolleres gjennom Google+-grupper. Det er også mulig å rulle ut testversjoner til en viss andel av den totale brukerbasen.

Google lanserte i går også Google Wallet Instant Buy Android API, som gjør det mulig for butikker å lage egne salgsapplikasjoner som bygger på Google Wallet, slik at varer kan kjøpes med svært få klikk.

Dessuten introduserte Google et sett med Cross-Platform Single Sign-On-API-er. Applikasjoner som bygger på dette kan sjekke om noen av kontoene på mobilen allerede har blitt autorisert for tilgang til en relatert tjeneste. I så fall vil appen kunne logge seg på tjenesten av seg selv med en gang etter installasjonen, uten at brukeren må gjøre noe.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.