Max Schrems ba Facebook om å få utlevert alt materiale nettstedet hadde om ham. Svaret kom som litt av en overraskelse.
Det besto nemlig av ikke mindre enn 1.222 sider med opplysninger som Schrems, en 24 år gammel jusstudent fra Wien, sier han aldri har godkjent at Facebook skulle få del i. Blant materialet var opplysninger om hans bevegelser, vennskap og annet han selv hadde slettet.
I materialet fant han også gamle chattemeldinger med uforbeholdne utsagn om de politiske partiene i Østerrike og om en personlig venns mentale tilstand. Nå er Schrems rasende over at alt dette ikke er slettet - noe han mener er et klart løftebrudd fra Facebooks side.
«Skandale»
- Det er en skandale at de forteller brukerne at de lett kan fjerne alt innholdet på sidene sine når og hvis de ønsker det, når Facebook faktisk beholder det, sier Max Schrems. Han har nå klaget saken inn for datatilsynet i Irland, der Facebook har sitt europeiske hovedkvarter.
På sin hjemmeside, europe-v-facebook.org, peker Schrems på 22 områder der han mener Facebook har krenket europeisk lovgiving. Etter at saken ble omtalt i mediene, har over 40.000 andre brukere fulgt hans eksempel og bedt om utlevering av materiale om dem.
Men Schrems mener at det Facebook gir fra seg i virkeligheten bare er en liten del av opplysningene som lagres. - Jeg fikk utlevert stoff i 57 forskjellige datakategorier, og vi vet at det fins flere, men disse blir ikke utlevert, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.
Svimlende
Facebook sitter inne med en svimlende mengde opplysninger om sine rundt regnet 850 millioner brukere verden over. Disse opplysningene, som blant annet omfatter personlige vaner og ønsker, er gull verdt ikke minst for folk som driver med målrettede reklamekampanjer.
- Vi må gjøre noe med dette nå. Ellers kommer vi snart til å leve i en science fiction-lignende verden, der nettselskaper som Facebook, Google, Apple og et par andre vet mer om deg enn du selv gjør, sier Max Schrems.
Simon Davies i Privacy International, en organisasjon som arbeider for å verne privatlivets fred, sier til avisen New York Times at EU-kommisjonen nå vil skjerpe reglene for sletting av private opplysninger. Kommisjonen reagerer her på et folkelig krav, fastslår han. (©NTB)