Både Microsoft og Yahoo har overfor blant annet Wall Street Journal bekreftet at selskapene har begynt å behandle søknader fra europeiske innbyggere om at visse søkeresultater som vises når noen søker etter navnet til disse personene, fjernes fra søkeresultatene som vises til brukere i Europa.
Bakgrunnen er som kjent en dom mot Google i EU-domstolen i mai i år. Men alle generelle søketjenester som er rettet mot land i EU/EØS, er berørt av dommen. Også andre typer søketjenester kan være berørt.
Allerede i mai begynte Google å avliste visse websider fra de berørte søkeresultatene. Det er uklart hvorfor Microsoft og Yahoo ikke har gjort det samme før nå, for i alle fall Microsofts Bing-tjeneste begynte å samle inn søknader for dette i allerede i juli.
Den uavhengige tjenesten Forget.me, som skal kunne hjelpe trengende med å fylle ut søknadsskjemaene til søketjenestene, har mottatt nesten fem ganger så mange forespørsler om avliste fra Google enn fra Bing. I gjennomsnitt har søkerne bedt om å få slettet 3,4 lenker fra Bing, mot 9,1 fra Google.
Mange søknader
Wall Street Journal skriver at Google for en knapp uke siden hadde avlistet 208.000 av de mer enn 602.000 lenkene som har blitt oppgitt i søknader. Selskapet har avvist søknader om omtrent 294.500 lenker, mens selskapet fortsatt vurderer hva som skal gjøres med omtrent 99.500 lenker.
Det har så langt ikke kommet noen formelle tall om behandlingen til verken Microsoft eller Yahoo.
– Vi har begynt å prosessere forespørsler som resultat av domstolens kjennelse, og i henhold til retningslinjene til europeiske datatilsyn. Selv om vi fortsatt er i ferd med å foredle den prosessen, er målet vårt å skape en tilfredsstillende balanse mellom individuelle personverninteresser og offentlig interesse i ytringsfrihet, sier en talsperson for Microsoft til The Next Web.
– Vi vil nøye evaluere hver forespørsel med mål om å balansere individuelle personvernrettigheter med omtanke for offentlighetens rett til informasjon, sier en talskvinne for Yahoo til Wall Street Journal.
Som omtalt av digi.no i forrige uke, har Artikkel 29-gruppen, som består av representanter for datatilsynene i EU, kommet med et sett med retningslinjer for hvordan «retten til å bli glemt» skal implementeres.
Det aller første punktet understreker at det er søkemotorene som er datakontrollørene. Dette faktumet er blant de mest kritiserte ved hele ordningen fordi man i stor grad overlater behandlingen av søknadene til kommersielle aktører – aktører som etter alt å dømme ikke ønsker å ha en slik rolle.
Som det ble kjent i forrige uke, mener datatilsynene i EU-landene at det er vesentlig at EU-lovgivningen ikke enkelt kan omgås. Derfor anser de det som nødvendig at avlistingen berører alle relevante domener som brukes av søketjenestene, inkludert .com. Det betyr ikke at EU-lovene nå har blitt internasjonale, og at avlistingen dermed også vil berøre dem som bruker for eksempel Google.com i USA. Geografisk filtrering av resultatene kan gjøres helt uavhengig av hvilket toppdomene som benyttes.
Les også:
- [27.11.2014] Utvider «retten til å bli glemt»
- [21.07.2014] Nå kan du «glemmes» av Bing
- [26.06.2014] Har startet sensuren