IT-NORGE

Bjørn og Jan Eirik vil knuse konkurrentene med disse utrolige fiberplanene

Fiberen skal gå fra Mo i Rana i Nordland til Virginia Beach i USA. - Før var det i New York alle de største aktørene ville ha landing. Nå er det Virginia Beach. Det gir oss gode muligheter til å koble på alle de største aktørene i USA, sier Bjørn Rønning i Midgardsormen til digi.no.
Fiberen skal gå fra Mo i Rana i Nordland til Virginia Beach i USA. - Før var det i New York alle de største aktørene ville ha landing. Nå er det Virginia Beach. Det gir oss gode muligheter til å koble på alle de største aktørene i USA, sier Bjørn Rønning i Midgardsormen til digi.no. Bilde: Midgardsormen
13. juni 2016 - 09:39

Miðgarðsormr omkranser verden i den norrøne mytologien med sitt faste grep etter at æsene kastet ham ut i havet for å få mer kontroll over monstrene som bodde der. 

Nå kommer det kanskje en ny Midgardsorm. Denne gangen er den helt ekte og skal legges i form av flere fiberkabler på bunn av Atlanterhavet. Hvis alt går etter planen vil den levere skumle hastigheter til Nordkalotten. Det var Rana blad som først omtalte den planlagte sjøkabelen som fortsatt bare er en realitet på papiret. 

Transatlantisk fibersystem

- Ideen er å etablere et transatlantisk fibersystem. Hypotesen vår er at det er stort industrielt behov for både kapasitet og diversitet. Hvis alt går i havn er systemet driftsklart i 2018, sier daglig leder, Bjørn Rønning, i Midgardsormen til digi.no.

Rønning har fartstid fra både Fiberalliansen og IKT-Norge. Han sier at Midgardsormen vil utfylle Marea-kabelen til Facebook og Microsoft som går mellom Virginia Beach og Baskerland.

Tor i jotnen Hymes båt slåss med Midgardsormen. Maleri av Johann Heinrich Füssli fra 1788. <i>Foto: Henry Fuseli</i>
Tor i jotnen Hymes båt slåss med Midgardsormen. Maleri av Johann Heinrich Füssli fra 1788. Foto: Henry Fuseli

De to gigantkonsernenes kabel har åtte fiberpar og vil levere hastigheter på 160 terabit per sekund. Marea-kabelen vil strekke seg 6 600 kilometer fra den amerikanske østkysten til Sopelana utenfor Bilbao ved Biskayabukten i Nord-Spania. Kostnadene på denne fiberkabelen skal være på rundt to milliarder kroner.

- Marea-kabelen er pensjonist om 25 år

- Om 25 år vil den kabelen være pensjonert. Kostandene til drift og vedlikehold vil være så høye at man heller går over på ny teknologi. Det bekrefter også at behovet for at en kabel som går igjennom Nord-atlanteren er sterkt tilstedeværende, forklarer Rønning.

Mer enn 60 prosent av all datatrafikk som krysser Atlanteren går nå over privateide sjøkabler, ifølge Wired.

Midgardsormen vil være 7 500 kilometer lang, og ha landing i Mo i Rana i Nordland. Kabelen starter i Virginia Beach i USA, og strekker seg til et reconfigurable optical add-drop multiplexer-knytepunkt i Norskehavet, før den når landing i Danmark og Norge. Det er tenkt at det vil være seks eller åtte fiberpar. Hvert av fiberparene vil kunne levere mellom 18 og 26 terabit per sekund. Kostnadene for utbyggingen av Midgardsormen vil beløpe seg til rundt to og en halv milliard kroner. 

Revolusjon

- Det vil i så fall være en revolusjon i forhold til hva man klarer å levere i dag. Ser man på hva samferdselsminister Ketil Solvik Olsen får for to milliarder bompengefinansiert asfalt i Østfold, så er dette småpenger i forhold, konstaterer Rønning. 

Bjørn Rønning vil bygge fiberkabel som knytter USA og Norge sammen. - Jeg tror på at dette vil lykkes, sier han til digi.no. <i>Foto: IKT-Norge</i>
Bjørn Rønning vil bygge fiberkabel som knytter USA og Norge sammen. - Jeg tror på at dette vil lykkes, sier han til digi.no. Foto: IKT-Norge

Hvorfor i all verden skal en høykapasitetsfiberkabel ha landing i Mo i Rana i Nordland spør du deg kanskje nå? Det er ikke uten grunn. Der er man nemlig i gang med å bygge et nytt, stort datasenter. Det er også meningen at kabelen skal knytte sammen resten av Nordkalotten og de nordiske landene. 

- I løpet av 2018 vil det bygges et datasenter som vil levere maks ti megawatt. Vi er dermed ikke megastore i norsk sammenheng, og vi kunne klart oss uten mørkfiber, men vi er interessert i å åpne opp markedet rundt Nordkalotten. I dag sentreres mye av trafikken rundt Europa, men hvis man bygger ut denne type infrastruktur kan vi få det markedet hit i Norge. Da vil man se at kundesegmentet endrer seg fra lokale til regionale, store internasjonale selskaper, sier administrerende direktør, Jan Erik Svensson, i skyselskapet Artic Circle Data Center til digi.no.

Administrerende direktør, Jan Erik Svensson, i skyselskapet Artic Circle Data Center har finansiellstøtte fra Mo Industripark. <i>Foto: Oyvind Nyborg Gregersen</i>
Administrerende direktør, Jan Erik Svensson, i skyselskapet Artic Circle Data Center har finansiellstøtte fra Mo Industripark. Foto: Oyvind Nyborg Gregersen

Selskapet har aksjeposter i Midgardsormen.

Kobler seg på Sea Lion

Med Midgardsormen vil man videre ha fiberkoblinger inn i Finland og Sverige. Det gjør at det enorme datasenteret som Facebook bygger over grensa får mulighet til å koble seg på. Videre er det tenkt at Midgardsormen skal kobles på fiberen Sea Lion som går fra Finland til Tyskland, og videre ut i Europa og Asia. Da har man et unikt knutepunkt i Norge som vil åpne for uante muligheter, ifølge Svensson. 

- Når man kobler Stillehavet og Atlanterhavet sammen gjennom de nordiske landene vil de påvirke det internasjonale trafikkbildet. Det er enorme mengder trafikk som da kan gå igjennom dette nye systemet, sier han. 

Fylkesrådsleder i Nordland, Thomas Norvoll (Ap), tror på at Midgardsormen vil lykkes.

– Det er et utrolig spennende. Nordland har mange naturlige ressurser, men disse må videreformidles. Det er akkurat det man gjør med satsingen på datasenteret på Mo. For å få ting til må man ikke komme for seint på banen og da må man tørre å tenke stort. Man har vært svært framoverlent i denne saken. De har våget, og snart ser vi resultatene av dette. Jeg vil berømme de involverte som har jobbet fram dette prosjektet i det stille, sier Norvoll til Rana Blad.

Her i Mo i Rana i Nordland vil Arctic Circle Data Center bygge det nye datasenteret sitt i løpet av 2018. Tomta er på 200 000 kvadratmeter og er 50 meter over havnivå. <i>Foto: Arctic Circle Data Center</i>
Her i Mo i Rana i Nordland vil Arctic Circle Data Center bygge det nye datasenteret sitt i løpet av 2018. Tomta er på 200 000 kvadratmeter og er 50 meter over havnivå. Foto: Arctic Circle Data Center

Sponses av fylkeskommunen

Fylkesrådslederen kan også fortelle til avisen at Nordland fylkeskommune vil bidra med penger fremover.

Tomas Norvoll fylkesrådsleder i Nordland for Arbeiderpartiet. <i>Foto: Thor-Viggo Skille</i>
Tomas Norvoll fylkesrådsleder i Nordland for Arbeiderpartiet. Foto: Thor-Viggo Skille

– Vi har hjulpet til så godt vi har kunnet og jeg kan love fylkets videre støtte til prosjektet. Det vi ser skje nå er helt enormt og vil bety enormt for hele landsdelen. Jeg går så langt at jeg sier vi snakker om en ny æra. Jeg har stor tro på at staben bak prosjektet får dette til, og jeg bare gleder meg til fortsettelsen, sier han til lokalavisa.

Det jobbes nå parallelt med å få inn andre aktører som vil ta del i drømmeprosjektet. 

Investorer og finansiering må på plass. Leverandør av fiber må velges. Nå står valget på leverandør mellom to amerikanske, ett fransk og ett japansk selskap. 

- Jeg har 51 prosent tro på at vi vil lykkes. Vi har mange gode samtaler med investorer, men veien til helvete er brolagt med gode intensjoner. Ikke før vi har signert de første forhandlerene kan vi være helt sikre på at dette går i havn, sier Rønning og fortsetter:

Norge ligger langt etter

I dag går det fire seperate fiberkabler igjennom Rana som drives av Telenor, Ventelo, Kystfiber, AC Nett, Altibox og Helgelandskraft. <i>Foto: Arctic Circle Data Center</i>
I dag går det fire seperate fiberkabler igjennom Rana som drives av Telenor, Ventelo, Kystfiber, AC Nett, Altibox og Helgelandskraft. Foto: Arctic Circle Data Center

- Da vil også valget på leverandør falle. De aller største operatørene som vil kjøpe seg inn i USA vil møte oss på stranden der borte. Men de største globalene aktørene vil møte oss i Point of Presence. Det er mye som skal på plass.

Fibergründeren synes det er synd at Norge ligger så langt bakpå når det kommer til et teknologisk løft. 

- Da er det gøy å tenke stort. Vi er nødt til å gjøre noe. Men alene blir det for stort. Jeg håper vi finner kommersielt bærekraftig grunnlag for å dra dette i gang. Om ikke faller Norge lengre og lengre bakpå, sammenfatter han. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra