IT-NORGE

Camilla vil ha flere kvinnelige utviklere som kolleger: - Man trenger ikke være en teknologifreak!

 

Martin Braathen Røise
18. mai 2016 - 07:50

Stadig flere kvinner velger teknologirettede utdanninger.

Andelen kvinner i IT-bransjen fortsetter å stige, og er nå på 24 prosent. Årsaken til det skal være at den stereotypiske IT-mannen fra 80- og 90-tallet er på vei til å forsvinne.

Teknologi er nå hipt og kult. Det mener leder i Oda-nettverket, Anne Gretland.

- Man har på en måte brutt ut av stereotypen om at teknologi er en nerdegreie, og at nerd er noe negativt. Den teknologiske utviklingen går fremover, og det gjør den også  med jenter ved roret. Det skyldes nok at bransjen har blitt mer synlig i sosiale medier. Kvinner ser at programmering kan være noe som kule og hippe unge jenter driver med, sier Gretland til digi.no.

6 000 kvinnlige medlemmer

Oda-nettverket har på ti år gått fra å være noe sært og lite, til et nettverk som har 6 000 kvinnelige medlemmer.

Årsaken til at så mange kvinner velger å gjøre noe IT-rettet kan kanskje skyldes at det er blitt kult å være nerdete.

- Da man begynte med programmering på slutten av 40-tallet var det kvinner som holdt på med det. Det skyldes at de jobbet som teleoperatører på sentralbordene. Så tok menn over, men de siste par årene har det vært en stor endring da teknologien har blitt mer tilgjengelig. Man har fått en helt ny dimensjon inn i bransjen som følge av apputvikling. Det er ikke bare menn som står for utviklingen av alle nyvinningene lenger.

Gretland er ingen hvem som helst. Hun har jobbet i bransjen i over 16 år, og kom inn i Microsoft i 1999.

Leder i Oda-nettverket, Anne Gretland. Foto: Pressefoto

Feminisit og forkjemmper for mangfold

- Da var man redd for å snakke om kvinner i IT-bransjen. Man ble fort oppfattet som feminist og rødstrømpete.

Men sånn er det ikke lenger.

Ifølge en undersøkelse utført av McKinsey women matter tjener bedrifter med en viss kvinneandel mer penger i bunnlinjen, opplyser Gretland.

- Det handler om å bruke talenter fra begge sider av befolkingen. I fjor snakket jeg med unge studerende gutter ved NTNU. De kunne ikke tenke seg å jobbe i selskaper med lav kvinneandel. For å tiltrekke seg de beste folka må man appellere til begge kjønn når man lyser ut stillinger, mener hun.

38 prosent kvinner

Et av selskapene som har skjønt hvor viktig det er med kvinner i IT-bransjen er Compello. Kvinneandelen i firmaet er så høy som 38 prosent.

Selskapet utvikler EDI- og fakturagodkjennings-systemer.

- Vi har gjort en rekke aktive tiltak internt med tanke på hvordan vi rekrutterer. Man må tenke på hvordan man skriver stillingsannonser for å få flere kvinner til å søke. Vi har en rekke kvinnelige utviklere. Man vet jo at kvinner leser stillingsannonser litt mer konkret, og dermed kvier seg for å søke. Vi formulerer oss derfor litt rundere i stillingsannonsene våre. Det gjør at det er større sjanse for at vi får kvinnelige søkere, sier markedsansvarlig, Camilla Bakjord i IT-selskapet til digi.no.

Firmaet har merket seg at de ansatte trives bedre når det er lik fordeling av kjønnene. Det er en påstand Oda-nettverket kan bekrefte.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

- Man vet at både kvinner og menn trives bedre når det er en blanding av kjønnene som jobber sammen. Det gjør mye for miljøet i bedriften. Jeg tror heller ikke at menn vil søke seg til bedrifter der det nesten ikke jobber kvinner, mener Oda-lederen.

Blir bedre miljø

 

At selskapet har lyktes så godt med å rekruttere kvinner skyldes strategisk og målrettet arbeid.

- Kandidater sier uoppfordret at det har lagt merke til oss. Jeg tror mange som vil jobbe i bedrifter er ute etter et litt mer familiærtmiljø. Flere og flere kvinner ser kanskje også at man faktisk kan utgjøre en forskjell når man jobber med teknologi. Man har mulighet til å bedre miljøet med løsningene man lager. Man trenger ikke lenger å være en teknologifreak for å gå denne karriereveien. Det er veldig positivt, sier Bakjord.

Annette er utvikler: - Jobben min er spennende
Anette Rekdal (til høyre) har tatt med datteren Annika (11) på kodekurs i håp om at hun skal ta den teknologiske veien videre. Tonje Bjørndahl håper også at dattern Alma følger i hennes fotspor. Foto: Compello

Og det er ingen tvil om at kvinner også kan trives i utviklermiljøer.

- Jeg jobber selv i en utviklingsavdeling. Gjennom hele min karriere har jeg jobbet stort sett bare med menn. Det har alltid vært hyggelig, men jeg synes det hadde vært enda bedre hvis flere kvinner hadde hatt teknisk kompetanse i IT-bransjen i Norge. Teknologi er så spennende, og som kvinne kan jeg ikke se noen grunn for at ikke flere kvinner skal velge IT. Jeg lærer nye ting hver dag, og arbeidshverdagen er full av spennende utfordringer, sier utvikler, Anette Rekdal, i teknologiselskapet.

Anne Gretland begynte selv å jobbe i Compello for rundt ett år siden.

- Hadde ikke selskapet gjort en god jobb med å rekruttere kvinner allerede, hadde jeg nok jobbet hardt for å få dem til å gjøre noe, sammenfatter Oda-lederen.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Les mer
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra