DATASENTER

Cisco: – Om få år vil bare 8 prosent av data­behandlingen skje i tradisjonelle datasentre

Enda mer av serveroppgavene vil bli utført i de aller største datasenterne. Bildet er fra et datasenter som tilhører Facebook.
Enda mer av serveroppgavene vil bli utført i de aller største datasenterne. Bildet er fra et datasenter som tilhører Facebook. Bilde: Facebook
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. nov. 2016 - 12:10

Cisco har sterk tro på at veksten i bruken av private og offentlige nettskytjenester også vil fortsette i årene som kommer, men at det er bruken av de offentlige nettskytjenestene som vil vokse mest.

I en prognoser skriver selskapet at 92 prosent av all serverbasert prosessering vil gjøres i nettskydatasentre innen 2020. Bare 8 prosent av arbeidet vil bli gjort i tradisjonelle datasentre. I 2015 var denne andelen 25 prosent.

Dell EMC: – Flere og flere innser at den offentlige skyen ikke nødvendigvis er den eneste frelsen (Digi Ekstra)

Offentlig drar fra

Mens arbeidsmengden som ble utført i nettskyen var ganske likt fordelt mellom private og offentlige nettskydatasentre i 2015, 51 mot 49 prosent, ventes det at hele 68 prosent av arbeidsmengden vil bli gjort i den offentlige nettskyen i 2020. 

For selv om arbeidsmengden til de private nettskydatasenterne ventes å øke årlig med i gjennomsnitt 15 prosent, ventes det at den årlige veksten i den offentlige nettskyen vil være på 35 prosent. 

Cisco mener dessuten at de virkelig store datasenterne, det som kalles for «hyperscale data centers» i prognosen, vil bli langt flere i løpet av perioden. Ifølge rapporten var det 259 slike datasentre globalt i 2015. Dette ventes å øke til 485 innen 2020. På det tidspunktet vil 47 prosent av alle installerte datasenterservere finnes i denne typen datasentre. 

Cisco mener at enda mer av arbeidsoppgavene til servere vil bli utført fra nettskyorienterte datasentre. <i>Foto: Cisco</i>
Cisco mener at enda mer av arbeidsoppgavene til servere vil bli utført fra nettskyorienterte datasentre. Foto: Cisco

Den største nettskyveksten ventes å ville skje innen SaaS-området (Software as a Service). Cisco mener at 74 prosent av den totale arbeidsmengden vil gjøres innen dette området i 2020, opp fra 65 prosent i fjor. 

IaaS-andelen (Infrastructure as a Service) vil reduseres fra 26 til 17 prosent, mens PaaS-andelen (Platform as a Service) ventes å gå ned fra 9 til 8 prosent.

79 prosent av arbeidsmengden som gjort i verdens datasentre i 2015 var bedriftsrelaterte oppgaver som beregning, database, analyse, IoT og samarbeidstjenester. Andelen ventes å falle til 72 prosent i 2020 fordi forbrukerorienterte oppgaver, som videostrømming og sosiale medier, vil øke raskere. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Les også: Sender «Ja, vi elsker» og terabytes med andre skatter ut i nettskyen

Enorme datamengder

Det er også ventet at den totale datamengden som er lagret i verdens datasentre, vil vokse kraftig i årene fram til 2020. I 2015 var denne datamengden på 171 exabyte. En exabyte er det samme som en million terabyte. I 2020 ventes det at datamengden har vokst til 915 exabyte. Det utgjør likevel bare omtrent halvparten av den ventede lagringskapasiteten til datasentrene.

Dette vil også gjøre betydelig utslag i den datasentertilknyttede IP-trafikken. I 2015 var denne trafikken på 4,7 zettabyte i året. En zettabyte er det samme som en milliard terabyte. Omtrent 3,9 zettabyte var da nettskytrafikk. 

I 2020 ventes det at datasentertrafikken vil ha vokst til 15,3 zettabyte i året, hvorav nettskytrafikken vil stå for 14,1 zettabyte. 

Det aller meste av trafikken, 77 prosent, ventes å skje internt i datasenteret. Bare 14 prosent vil være til brukerne, mens 9 prosent vil overføres fra et datasenter til et annet. 

Hele rapporten er tilgjengelig her.

Leste du denne? Amazon har et digert forsprang til konkurrentene i nettskyen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.