Da fristen gikk ut første juli, hadde et flertall alle statlige virksomheter ikke levert en plan for hvordan de skal innføre Sikker digital postkasse (SDP).
SDP leveres av Digipost og E-boks er en avgjørende del av digitaliseringen av offentlig sektor, der det meste av dialog og tjenester skal skje over nettet.
Les også: Gevinsten ryker for digital postkasse
Flertallet røk
En oversikt som digi.no har fått tilgang til viser at 106 av 158 virksomheter ikke har fulgt pålegget om å levere sin fremdriftsplan.
Flere av dem har mye kontakt med privatpersoner og vil dermed kunne ha mye å hente på digital dialog med publikum, som universiteter og høyskoler, Politiet og Norsk pasientskadeerstatning.
Planen er at alle skal over på SDP første kvartal neste år.
Les også: – Kunne sluppet dobbeltarbeid
Utsatt
Det kan se ut som at mange føler at tiden har vært knapp.
Hele 62 virksomheter har bedt om utsatt frist for å skru sammen en plan for SDP.
Listen inneholder flere store aktører, som Politiet, Tollvesenet og en rekke universiteter og høyskoler.
Du kan se den fullstendige oversikten nederst.
Les gjerne: Slik skal ekspertene stoppe IT-tabbene
Ikke en lyd
En rekke etater har over hodet ikke gitt lyd fra seg.
Totalt er det snakk om 14 virksomheter:
- Direktoratet for byggkvalitet
- Enova
- Folkehelseinstituttet
- Helsedirektoratet
- Innovasjon Norge
- Kriminalomsorgsdirektoratet
- Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
- NOKUT
- NRK
- Pasientskadenemnda
- Sekretariatet for konfliktrådene
- Statens helsepersonellnemnd
- Statens Strålevern
- Statskog
Les også: Her er offentlige IT-prosjekter som funker
Små ressurser
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet er blant dem ikke har klart fristen.
Forklaringen ligger i tid og bemanning, ifølge avdelingsdirektør for administrasjon Odd Bertil Solheim:
– Jeg kan bekrefte at vi ikke har rukket å ferdigstille planen før sommeren på grunn av en krevende ressurssituasjon. Arbeidet pågår og er planlagt sluttført i løpet av september 2015, sier han i en kommentar til digi.no.
I digi.nos arbeid med denne saken har det kommet frem eksempler på at virksomheter er plassert i feil kategori, slik at bildet kan være noe skjevt.
For eksempel skal Norsk Pasientskadeerstatning ha brutt fristen, mens fasiten er at etaten allerede er i gang med SDP. Det samme gjelder Nav.
Og etter at artikkelen ble publisert første gang, melder Fiskeridirektoratet og Direktoratet for økonomistyring at man sendte sine planer innen fristen uten å havne på "rett liste".
Les også: E-boks klar på overtid
Andre planer
Et knippe på 22 virksomheter har andre postkasse-løsninger eller har planlagt ikke å benytte seg av SDP av andre grunner.
I tillegg venter 17 enheter på en mulighet for å koble SDP-løsningen med Altinn. Blant dem er Skatteetaten og Altinn-eier Brønnøysundregistrene.
Difi er bedt om å svare på flere spørsmål i denne saken, og den kommer til å bli fulgt opp
Så du denne? Hvorfor vil ikke flere benytte selvbetjening på nettet?
Her er oversikten
Dette er Difis egen oversikt over de som har fulgt med i timen og de som ikke har klart å holde fristen.
(Den er imidlertid ikke helt korrekt, som tidligere nevnt.)
Disse har ikke levert en plan:
Direktoratet for økonomistyring, Felles Studentsystem, Norsk Kulturråd, Pensjonstrygden for sjømenn, Lånekassen, Direktoratet for nødkommunikasjon, Finansdepartementet, Finanstilsynet, Forbrukerombudet, Nasjonalbiblioteket, Språkrådet, Statens Arbeidsmiljøinstitutt, Likestillings- og diskrimineringsnemnda, Petroleumstilsynet, Konkurransetilsynet, Medietilsynet, Forsvarets forskningsinstitutt, Norges geografiske oppmåling, Justervesenet, Fiskeridirektoratet, NVE, Skatteetaten, Brønnøysundregistrene, Patentstyret, Sjøfartsdirektoratet, Lotteri- og stiftelsestilsynet, universiteter og høyskoler, 18 fylkesmenn, NAV, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Luftfartstilsynet, Politiet, Spesialenheten for politisaker, Tollvesenet, Riksadvokaten, Samisk høgskole, Statens legemiddelverk, Utlendingsdirektoratet, Folkehelseinstituttet, NRK, Likestillings- og diskrimineringsombudet, Kriminalomsorgsdirektoratet, Helsedirektoratet, Innovasjon Norge, NOKUT, Direktoratet for byggkvalitet, Norsk Pasientskadeerstatning, Statskog, VOX, Enova, Statens Strålevern, Sekretariatet for konfliktrådene, Statens helsepersonellnemd, Pasientskadenemda, Post- og teletilsynet, Barneombudet, Statens havarikommisjon for transport, Forsvarsbygg.
Disse har levert:
Arbeidstilsynet, Arkivverket, Datatilsynet, Difi, Domstolsadministrasjonen, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Departementenes servicesenter, Forbrukerrådet, Sentralenheten for fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker, Pasientreiser ANS, Husleietvistutvalget, Integrerings- og Mangfoldsdirektoratet, Jernbaneverket, Kartverket, Kontoret for voldsoffererstatning, Kreftregisteret, Kystverket, Landbruksdirektoratet, Miljødirektoratet, NTNU, Riksantikvaren, Sekretariatet for Markedsrådet for forbrukertvistutvalget, Statistisk sentralbyrå, Statens helsetilsyn, Statens Jernbanetilsyn, Statens Pensjonskasse, Statens Vegvesen, Sysselmannen på Svalbard, Universitetet i Oslo, Utdanningsdirektoratet, Utlendingsnemnda, Statens Innkrevingssentral, Husbanken, Universitetet i Bergen, UiT Norges arktiske universitet, Mattilsynet, Forsvarets arkivtjeneste, Arbeidstilsynet, Jernbanetilsynet, Statens Sivilrettsforvaltning, Likestillings- og diskrimineringsombudet.
Hvis du jobber i en av disse virksomhetene og har synspunkter på fremdrift, tidsfrister og utfordringer e.l., så ta gjerne kontakt med redaksjonen.
Les gjerne: Regjeringen truer med å stoppe IT-millioner til kommunene