Debian-prosjektet kom i går med den syvende hovedutgivelsen av Linux-distribusjonen Debian. Denne distribusjonen er ikke lenger blant de aller mest brukte, men den danner grunnlaget for populære utgivelser som Ubuntu og Mint. Også norske Skolelinux er basert på Debian, og en testutgave av Skolelinux basert på Debian 7 «Wheezy» ble gjort tilgjengelig allerede i forrige uke.
Det er flere viktige nyheter i Debian 7. Blant disse Multiarch, som gjør det mulig å installere programvarepakker for flere ulike maskinvarearkitekturer på det samme systemet. Det er spesielt ett scenario dette vil være nyttig, nemlig når man har behov for å ha både 32- og 64-bitsutgavene av det samme biblioteket tilgjengelig på maskinen.
Debian-prosjektet følger et temmelig strengt regime når det gjelder proprietær programvare. Slikt følger ikke med distribusjonen, men kan lastes ned fra tredjeparter av brukere som ønsker det. Ikke minst i forbindelse med avspilling av medieinnhold har dette vært nødvendig for mange, men nå skal Debian inkludere codec-støtte basert på fri programvare for blant annet MP3, H.264 og MPEG-4 ASP.
Debian er også ganske konservativ når det gjelder hvilke versjoner av programvaren som er inkludert. For eksempel er det først nå at versjon 3.x av Linux-kjernen tas i bruk, og da den mer enn et år gamle 3.2-utgaven. Versjon 3.9 kom for omtrent en uke siden.
Likevel har 20 160 programvarepakker blitt oppdatert med denne utgaven. Distribusjonen inkluderer mer enn 12 800 helt nye pakker, mens mer enn 4100 har blitt slettet. Til sammen består distribusjonen nå av omtrent 37 500 pakker.
Nytt er det også at amd64-utgaven av Debian 7 har nå fått støtte for installasjon og oppstart ved hjelp av UEFI, som er i ferd med å erstatte BIOS i nyere pc-er. Men foreløpig er det ikke støtte for Secure Boot-funksjonen i UEFI.
Mer om nyhetene i Debian 7 finnes blant annet her.