Svært mange bruker i dag mobile klienter, som smartmobiler, nettbrett og bærbare pc-er. Servere, derimot, er stort sett skrudd fast i et rack og er dermed så stasjonære som de kan få blitt. Med dagens bortimot allestedsnærværende internett-tilgang, er dette sjelden noe problem. Men noen ganger kan det være praktisk å ta serveren med seg.
Ocean
Det mener i alle fall iCracked, et amerikansk selskap som primært reparerer smartmobiler og nettbrett fra Apple. Selskapet har derfor utviklet en server som er på størrelse med en stor smartmobil. Den er dessuten batteridrevet, slik at ikke trenger noe infrastruktur for å koble den sammen med en smartmobil eller annen batteridrevet enhet.
I utgangspunktet ble serveren, som kalles for Ocean, utviklet for å brukes til å diagnostisere iOS-enheter via USB-grensesnittet. Men til The Next Web sier ansatte i selskapet at enheten har et langt større potensial enn som så. De betegner den som en forseggjort utgave av enheter som Raspberry Pi.
Derfor har iCracked nå begynt å selge den mobile serveren. Den kommer i tre utgaver, hvor det kun er lagringsplassen som er forskjellen. Prisen ligger på mellom 149 og 199 dollar.
Linux
Ocean leveres med Linux-distribusjonen Debian, men dette skal kunne erstattes av de fleste andre Linux-distribusjoner, samt Android. Alle kommunikasjon med enheten skjer via USB-porten eller trådløse teknologier som WiFi og Bluetooth.
Serveren har en ARM-basert systembrikke med to Cortex-A7-kjerner og 1 gigabyte RAM. Batteriet er på 4200 mAh. Dette kan lades opp via USB-porten eller trådløst med Qi-teknologien. Ocean-enheten kan også fungere som strømforsyning til andre enheter.
I utgangspunktet fungerer Ocean-serveren som enhver annen Linux-server. Man kan kommunisere med den via for eksempel SSH eller webbasert grensesnitt.
Bruksområder
iCracked for seg flere andre, potensielle bruksområder for Ocean, i tillegg til å fungere som en skjermløs, mobil Linux-servere. Støttes for Bluetooth gjør det for eksempel mulig for serveren å samle inn data fra sensorer i omgivelsene og dermed fungere som en slags sentral i et tingenes internett.
Men den kan også fungere som et slags radiofyr («beacon») med utgangspunkt i teknologier som Eddystone eller iBeacon.