Som digi.no skrev på mandag, trakk Microsoft i forrige uke tilbake en mulighet til oppdatere Windows-pc-er direkte til novemberutgaven av Windows 10 ved hjelp av verktøyet Media Creation Tool. I stedet ble man igjen bare tilbudt den opprinnelige Windows 10-utgaven.
I ettertid har det vist seg at novemberutgaven, også kjent som Threshold 2, ikke ble trukket tilbake bare fra Media Creation Tool, men også fra Windows Update.
Personvern
Microsoft har nå kommet med en forklaring på det hele. Det viser seg nemlig at oppdateringen til novemberutgaven i noen tilfeller har ført til av visse personverninnstillinger, som brukeren kan justere i Windows 10, ble nullstilt dersom brukeren installerte novemberoppdateringen.
Ifølge Microsoft gjelder dette innstillingene for deling av annonseID-en på tvers av apper, aktivering av SmartScreen-filteret for å sjekke webinnhold som brukes av Windows Store-apper, muligheten for å la apper dele eller synkronisere informasjon med andre enheter, samt innstillingene for hvilke Windows Store-apper som skal kjøres i bakgrunnen.
Alle disse innstilligene er tilgjengelige dersom man velger Innstillinger i startmenyen og deretter Personvern.
Ifølge ZDNet har problemet har nå blitt løst, slik at novemberutgaven kan igjen installeres, enten via Windows Update eller Media Creation Tool.
Avinstallerer programvare
Samtidig har det blitt oppdaget nye problemer med Windows 10-oppdateringen, nemlig at den kan finne på å avinstallere en hel del programvare som har vært installert på pc-en fra før.
Ifølge International Business Times, som viser til denne diskusjonen i Reddit, har Windows 10-brukere opplevd at Threshold 2-installasjon har slettet programvare som Intels Rapid Storage Technology-programvare, drivere for SATA-baserte lagringssystemer, pekeplate-programvare fra pc-leverandøren, Windows' eget Remote Server Tools, Adobe Reader, Adobe CS Suite, Android Studio, CPU-Z, HWMonitor, AMD Catalyst Control Center, samt Spybot Search and Destroy.
I noen tilfeller skal drivere ha blitt erstattet med Microsofts egne. Flere slike opplevelser er omtalt her og her.
Venturebeat, som også omtaler noen av disse tilfellene, viser til en tidligere uttalelse fra en Microsoft-talsperson, hvor vedkommende fortalte at Microsoft Service Agreement tillater at Microsoft endrer eller avvikler visse apper eller innhold som selskapet anser som en risiko for brukerne.
I så fall er avinstalleringen av den nevnte programvaren ingen feil, selv om det kan være vanskelig å se hvorfor de nevnte programmene skulle utgjøre noen sikkerhetsrisiko.