IT-BRANSJEN

Det nye prosessor-designet kan revolusjonere måten datasentre opererer på

Den nye Piton-prosessoren kan revolusjonere måten datasentre fungerer på i dag.
Den nye Piton-prosessoren kan revolusjonere måten datasentre fungerer på i dag. Bilde: Facebook
1. sep. 2016 - 13:59

Store datasentre kan forvente seg et voldsomt hopp i ytelse hvis forskere ved Princeton universitetet i USA får det som de vil.

Hodene bak 25-kjerners prosessoren, Piton, har nemlig tenkt å lage en 200.000-kjerners server som skal bestå av 8.000 64-bits Piton-prosessorer. Det skriver PC World.

Detaljer rundt prosjektet ble kjent på Hot Chips-konferansen tidligere denne uken. 

For enorme datasentre

– Med Piton satt vi oss ned med et mål om å redesigne maskinvarearkitekturen for å lage en prosessor som er spesielt utviklet for datasentre og skyen, sier professor, David Wentzlaff, ved institutt for informatikk hos det amerikanske universitetet til Hpcwire.

Piton er et åpen kildekode-prosjekt, og baserer seg på OpenSparc-designet og er en modifisert utgave av Oracles OpenSparc T1-prosessor, skriver PC World. 

– Prosessoren vi har lagd er blant den største prosessoren som er lagd i akademia. Den viser hvordan servere kan kjøre både mer effektivt og kostnadsbesparende enn de gjør i dag. Vi er veldig fornøyd med hva vi har fått til med Piton-prosjektet, konstaterer han.

Slik ser nyvinningen ut. <i>Foto: Princeton</i>
Slik ser nyvinningen ut. Foto: Princeton

Målsetningen med prosjektet har hele tiden vært å utvikle en prosessor som kan håndtere det store antallet spørringer som skjer når datasentre kjører sosiale nettverk, søkemotorer og skytjenester. 

Tar rotta på de kommersielle aktørene

– Som akademikere har vi mye færre ressurser enn store kommersielle selskaper. Videre er det selvfølgelig veldig gøy å gi ut dette arkitekturdesignet som åpen kildekode, fortsetter Wentzlaff. 

Open Sparc er et prosjekt for åpen og fri maskinvare som ble innledet i desember 2005. Det første bidraget til prosjektet var Sun Microsystems UltraSPARC T1.

(artikkelen fortsetter under demonstrasjonen av Piton-prosessoren)

Selskaper som ønsker å bidra til prosjektet kan fritt forbedre designet og produsere arkitekturen.

– Det er interessant at forskerne valgte å bruke SPARC som arkitektur. Oracle bruker teknologien i sine servere i det øvre prissjiktet, men populariteten til arkitekturen er avtagende, skriver skribent, Agam Shah, i IDG News Service

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.