IT-minister Jan Tore Sanner lanserte tirsdag sitt kanskje friskeste tiltak for å unngå IT-fiaskoene i offentlig sektor:
Alle prosjekter i mellomklassen må godkjennes av Digitaliseringsrådet.
Det skal bestå av erfarne prosjektledere fra privat og offentlig sektor, i tillegg til statlige IT-direktører og virksomhetsledere.
Les mer: Nå lover han fart på digitaliseringen
Frivillig
Rådet skal saumfare prosjektplaner med budsjetter mellom 10 og 750 millioner kroner.
I dag er det kun de største IT-prosjektene, over 750 millioner kroner, som må gjennomgå en kvalitetssikringsprosess pålagt av Finansdepartementet.
Det blir frivillig å bruke ekspertisen i det nye rådet.
Les også: Solid seier for landets beste IT-prosjekt
Uten reell makt
– Dette blir et supperåd hvis ikke ulike fagmyndighetene samlet forholder seg til dette rådet, sier sjeføkonom Roger Schjerva i IKT Norge.
Hans frykt baserer seg på at Digitaliseringsrådet ikke får noen reell makt.
Schjerva mener at Finansdepartementet må tydeligere på banen.
– Vi må ha sterkere styring fra departementet og Direktoratet for økonomistyring. De må samarbeide med Digitaliseringsrådet, ellers risikerer vi igjen en stykkevis og delt styring av digitaliseringen, sier sjeføkonomen til digi.no.
Så du denne? All IT på én plattform
Eksperiment
IT-bransjens organisasjon har intet å frykte, ifølge statssekretær Paul Chaffey (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD).
– Vi risikerer ikke at ulike fagmyndigheter havner på kollisjonskurs med hensyn til IT-politikken. Regjeringen vil jo ikke vedta noe som gir en fare for det, sier Chaffey til digi.no. Han understreker at en samlet regjering står bak etableringen av Digitaliseringsrådet.
Les gjerne: – Det verste en konsernsjef kan oppleve
Tomrom
Chaffey forklarer at de store prosjektene med et budsjett på over 750 millioner kroner får en kvalitetssikring i Finansdepartementets apparat.
– De fleste IT-prosjektene har mindre budsjetter, og her skal Digitaliseringsrådet fylle et tomrom, sier statssekretæren.
– Men vil det fungere når ordningen er frivillig?
– Vi merker at det er etterspørsel en slik ordning, og da tror jeg den vil bli brukt. Nå får vi prøve ut dette og bygge oss noen erfaringer, svarer Paul Chaffey.
Les også: Google avviser seks av ti forespørsler