Android kjører på nær 87 prosent av verdens smartmobiltelefoner, men operativsystemet blir ofte ikke oppdatert. Ikke hos sluttbruker.
Google utgir jevnlig nye utgaver, men ofte er det mobilprodusentene som avgjør om og eventuelt når disse kan rulles ut til kundene. Det betyr treghet og i verste fall – ingen oppdatering overhodet.
Fragmentert
Problemet er enkelt illustrert ved å se på oversikten over hvilke utgaver av Android som faktisk er i bruk. Den viser tydelig hvor fragmentert økosystemet er.
Urovekkende nok er tre år gamle Android 4.4 (KitKat) fortsatt mest utbredt med 25,2 prosent av totalen.
En endeløs rekke av sikkerhetshull og sårbarheter er fikset siden den gang, samt ny funksjonalitet, uten at noe av dette kommer brukerne – de som ikke får oppdatert – til gode.
Den nyeste Android-versjon som foreligger, 7.0 Nougat, er tatt i bruk av usle 0,3 prosent. Dette er offisielle tall fra Google flere måneder etter utgivelsen.
Utvidelser
Android Extensions kan være Googles løsning på i hvert fall deler av fragmenteringsutfordringen. Det melder blant annet teknologinettstedet Ars Technica.
Google har nå publisert sitt oppdaterte Compability Definition Document for Android 7.0. Dokumentet inneholder ulike krav og retningslinjer som produsentene av Android-enheter må følge.
En ny seksjon 3.1.1 beskriver et tidligere ukjent system for utvidelser til operativsystemet. Dette vil over tid kunne gi ny funksjonalitet i Android gjennom delte programvarebibliotek og API-er.
Ars Technica spekulerer i at dette i realiteten er Googles plan for enklere å kunne oppdatere og rulle ut ny funksjonalitet, uavhengig av mobilprodusentene. Teorien er at koden da kan sendes ut rett fra Google Play.
Det er ingen fullgod erstatning for å oppgradere hele operativsystemet, og vil heller ikke kunne fjerne sårbarheter på systemnivå, men kan kanskje være hensiktsmessig for å gi fersk funksjonalitet også til brukere med eldre Android-versjoner.