BBC MICROBIT

Denne løser et problem i norsk skole – du trenger ikke installere noen ting!

BBC Micro:bit er i ferd med å innta også norske klasserom, i hvert fall noen. Mikrodatamaskinen har norsk prosessor.
BBC Micro:bit er i ferd med å innta også norske klasserom, i hvert fall noen. Mikrodatamaskinen har norsk prosessor. Bilde: Marius Jørgenrud
21. okt. 2016 - 11:10

Avtalen med BBC Learning og BBC Micro:Bit foundation har kommet i stand på rekordtid. I dag er britene på plass ved Deichmanske bibliotek, Hovedbiblioteket i Oslo for å overrekke 1.000 mikrodatamaskiner.

Mottakeren er grasrotinitiativet Lær Kidsa Koding, som med dette får nyttig drahjelp. Enhetene skal gis videre til lærere og kodeklubber. Men dette er bare starten...

BBC Micro:Bit er så langt gitt bort til én million skolebarn i Storbritannia. I England har myndighetene som kjent innført programmering som et eget fag i skoen, og denne vesle dingsen er blitt en viktig plattform.

Plug and play

Lær Kidsa Koding (LKK) blir nå BBCs andre internasjonale partner.

Deler av de tilhørende læremidlene og programvaren er allerede oversatt til norsk. Dette er et historisk øyeblikk, mener LKK-initiativtaker Simen Sommerfeldt.

– Micro:bit er viktig fordi den løser problemet med å installere programvare på skolene, en oppgave som ofte er en utfordring med gammelt og utrangert utstyr. Med denne trenger vi ikke å installere noen ting. Det er bare å koble den til, klikke på en innebygget fil, så får du opp hele programmeringsmiljøet og kan begynne å kode med én gang, forklarer Sommerfeldt til digi.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Statsminister Solberg fikk prøve Micro:bit denne uken. Én million britiske skolebarn har fått maskinen tidligere. Nå skal også et antall norske elever få prøve. <i>Foto: Marius Jørgenrud</i>
Statsminister Solberg fikk prøve Micro:bit denne uken. Én million britiske skolebarn har fått maskinen tidligere. Nå skal også et antall norske elever få prøve. Foto: Marius Jørgenrud

Enheten koster om lag 115 kroner stykket. Den har både USB- og blåtann-støtte og kan også kobles til videokamera på en mobiltelefon.

– Helt genialt. BBC har virkelig fortsatt dette med lærerhverdagen, der man kanskje har pc-er som ikke takler stort. Det er bare å plugge den inn, og det virker, jubler Sommerfeldt.

Innebygget er det over hundre oppgaver tilpasset en mengde fagdisipliner, blant annet fysikkeksperimenter. Elevene kan lære litt av hvert ettersom fag knyttes til kunnskap om programmering.

Et lite stykke Norge

Micro:bit styres av en ARM-basert systembrikke fra norske Nordic Semiconductor. <i>Bilde: Nordic Semiconductor</i>
Micro:bit styres av en ARM-basert systembrikke fra norske Nordic Semiconductor. Bilde: Nordic Semiconductor

– Det er et lite stykke Norge i denne. Prosessoren er laget av Nordic Semiconductor og designet i Norge, utdyper Sommerfeldt, som til daglig er teknologisjef i konsulentselskapet Bouvet.

Noen vil kanskje undre seg over at det er den britiske allmennkringkasteren BBC som står bak innretningen, men her går det en lang rød tråd mange tiår tilbake. For dette har BBC gjort før.

Statskanalen fikk utviklet BBC Micro til bruk i skoleverket på 1980-tallet. Dette var en 8-bit datamaskin produsert av salige Acorn Computer – opphavet til det som i dag er ARM.

– Micro:biten er en slags fetter. Slik når BBC en aldersgruppe det ellers er vanskelig å nå fram til, en generasjon mer opptatt av Youtube og Netflix enn vanlig tv. De når unger fra 12 år og oppover, og dette er en del av den store digitale dugnaden, sier Simen Sommerfeldt.

Trenger flere partnere

Nordic Semiconductor har sponset de første tusen enhetene, som altså skal gis bort til norske lærere og skoler.

Målet for Lær Kidsa Koding er å få finansiert langt flere. Det vil komme godt med til de rundt 100 kodeklubbene over det ganske land, som drives av frivillige ildsjeler.

Snart er det dessuten duket for årets Kodetime i norske skoler. Arrangementet går av stabelen i desember, og årets mål er å doble antall deltakere. I så fall vil 100.000 norske elever få en skoledag med grunnleggende innføring i programmering.

Hektisk møtevirksomhet

Systembrikken nRF51822 (så vidt synlig i øvre venstre hjørne) er bygget rundt en 32-bit ARM Cortex M0 CPU med 256kB/128kB flashlagring, samt opptil 32 kilobyte systemminne. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Systembrikken nRF51822 (så vidt synlig i øvre venstre hjørne) er bygget rundt en 32-bit ARM Cortex M0 CPU med 256kB/128kB flashlagring, samt opptil 32 kilobyte systemminne. Bilde: Marius Jørgenrud

Allerede i dag skal LKK og BBC ha møter med Skolebyråden i Oslo, Utdanningsdirektoratet, NRK og Senter for IKT i utdanningen.

– Nå skal vi legge hodene i bløt. Jeg håper virkelig at NRK tenner på ideen og gjør det samme som BBC. De har også utfordringer med å nå ut til yngre målgrupper, sier Simen Sommerfeldt.

Senest tirsdag denne uken fikk Erna Solberg prøve mikrodatamaskinen, godt hjulpet av elever fra 3. til 5. klasse i grunnskolen, under teknologiarrangementet Girl Tech Fest.

Statsministeren tok seg rikelig med tid til å prøve enheten, under Girl Tech Fest. De 300 barna til stede var nok hakket hvassere på programmering, men det var ingen ting å si på interessen og engasjementet til Solberg.

Les reportasje: Slik vil de rekruttere flere til IT-bransjen. Forlanger eget kodefag, men Erna nøler

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.