IT-bransjen er litt usikker på hva den kommende gründerplanen til næringsminister Monica Mæland (H) kommer til å by på.
Hun har varslet en slik plan til høsten, og hovedingrediensene er kompetanse og kapital.
Les også: Nye norske IT-oppdrag i Ukraina
Verktøy
– Jeg vet jo ikke helt hva planen kommer til å innebære, men jeg håper det blir et verktøy for entreprenørskap. Enda en plan for Petter Smart-virksomhet trenger vi ikke, sier Liv Freihow.
Hun er direktør for næringspolitikk i interesseorganisasjonen IKT Norge.
– Hva er det man trenger?
– En politikk og kultur for gründere som gjør det enklere å ta risiko for vekstselskapene. En plan med virkemidler for å vokse som vekst- og teknologibedrift i Norge. Dette er ikke lenger nerdete aktiviteter på gutterommet, men en seriøs del av næringslivet, svarer Freihow.
Spørsmålstegn
Hun stiller spørsmålstegn ved Mælands egen tolkning av "kompetanse".
Statsråden sier til digi.no at det sentrale er kunnskap og kompetanse om hvordan man starter opp ny virksomhet.
– Like viktig er det å få tilgang til den kompetansen som bedriftene trenger, mener IKT Norge-direktøren.
Hun rapporterer om klare signaler fra nystartede it-bedrifter om at det er folk med den rette bakgrunnen som er en av de store utfordringene.
– Da må vi ta tak i virkemidler som å få programmering som et valgfag i skolen, på linje med fremmedspråk som fransk, mener Freihow.
Norsk oppfinnelse: Apple-klokka ble egentlig designet i Norge for 20 år siden
Kapital
Bransjen er spent på hva gründerplanen vil inneholde når det gjelder kapital.
– Vi trenger rammebetingelser som legger til rette for vekst for nye virksomheter. Det bidrar til mer nyskaping, hvor et selskap som vårt kan bidra med kunnskap og teknologi, mener Bjørn Nordby, country manager for teknologitjenester hos IBM Norge.
Han var blant deltakerne på et møte mellom IT-bransjen og næringsministeren på IKT Norges årskonferanse onsdag.
Skattetriks
Her tok flere til orde for virkemidler som gjør det mer attraktivt å investere i næringslivet fremfor hytte og bolig nummer to.
– Mæland bør spille sammen med flere kolleger når hun skal utarbeide gründerplanen. Utdanningsdepartementet må på banen for å bygge kompetanse og kunnskap. Og hun må få med seg Finansdepartementet. Vi mangler ikke offentlig kapital, men tilgang til privat kapital. Da kan det være aktuelt med skatteincentiver som flytter investeringene, sier Liv Freihow.
Freihow i rollen som vaktbikkje.
Overføring fra oljen
Hun ønsker seg også et blikk på den kompetanseoverføringen som kan komme i kjølvannet av nedturen for oljebransjen. Kunnskapsrike mennesker som har sittet lenge i trygge og godt betalte jobber kan bli overtallige.
– Dette kan være springbrettet for dem til å realisere en forretningsidé de har tygget på i lang tid. Da er det viktig å kunne gi denne gruppen nødvendig starthjelp på veien til ny teknoligisk virksomhet som skal gi Norge nødvendige inntekter, mener direktøren.