BEDRIFTSTEKNOLOGI

Droner skal overvåke kraftnettet

Fullastet med sensorer og koblet til Microsoft Azure.

5. mars 2015 - 10:22

LYSAKER (digi.no): Slike servicedroner er i seg selv ingen nyhet. De er allerede i bruk, men da under menneskelig oppsyn og med fri sikt til den svevende dronen.

I nær framtid ønsker kraftbransjen å sende ut en liten armé av helautomatiske droner, som kan avlaste oppgavene som i dag utføres med kostnadskrevende helikopter og tidkrevende befaring til fots.

Halden-baserte eSmart Systems, som utvikler løsningen og programvare for kraftselskapene demonstrerte tirsdag sin framtidsvisjon hos partner Microsoft.

Skjønt framtidsvisjon, dette kommer snart, mener de.

- Det ligger noen utfordringer i lovverket rundt det å få tillatelse til å fly droner også uten sikt, men det er rimelig åpenbart at samfunnsnytten er så stor at dette kommer til å bli mulig, sier administrerende direktør Knut H. H. Johansen i eSmart Systems til digi.no.

Nettsjefene Eilert Henriksen i Fredrikstad Energi og Jan Erik Brattbakk fra Ringeriks-Kraft ser begge fram til å nyttiggjøre seg av denne teknologien.

Bakgrunn: Alle kan bruke droner i Norge, med noen restriksjoner

Full av sensorer

Med seg hadde Halden-selskapet en hyllevare-drone med videokamera, av typen du kan kjøpe for en vanlig netto månedslønn, men også en større prototyp med 8 kilogram lasteevne, HD-kamera, termisk kamera og lasermåling (short range lidar).

Dette blir en spesialtilpasset drone for energisektoren, som er programmert slik at den kjenner topologien i kraftnettet og kan operere på egenhånd i fastlagte traséer.

En mengde sensorer skal fore det bakenforliggende systemet med data, som analyseres og behandles i nettskyen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Koblet til Azure

Johansen forteller at de reise til USA og vurderte flere leverandører, deriblant Hortonworks og Cloudera, før de landet på Microsoft. Noe av årsaken er maskinlæring-komponenten i Azure, som er sentral i løsningen.

Dronen skal være i stand til å automatisk fange opp manglende topphatter i kraftledninger, råtne trær, sprekker i isolatorer og hakkespett-hull; vanlige utfordringer i arbeidet med å vedlikeholde strømnettet.

- Droner i seg selv er ikke nytt, men dette blir en drone som er tilkoblet og vet noe om tilstanden ute i nettet. Den kjenner topologien. Vi kan laste over kjøreruter og laste data inn i nettskyen og bruke maskinlæring og algoritmer for automatisk å finne feil, forklarer systemingeniør Christian Thun Eriksen i eSmart Systems.

Les også: Oslo-kvinne krenket av drone

Går alt som selskapet forestiller seg skal dronen foreta befaring og registrere avvik automatisk. I andre enden kommer det ut arbeidsordre som ved hjelp av et flåtestyringssystem kan guide montørene til feilene som skal utbedres.

- Det vi viste fram her ser veldig fremtidsrettet ut, men er faktisk ting vi jobber med nå, sier Eriksen. Kollega og sjef Knut H. H. Johansen mener de autonome servicedronene vil være i bruk allerede til neste år, i hvert fall til utprøving. Han ser for seg bred utrulling om noen år.

Eriksen ble spurt om hvor lang rekkevidde dronen har, men kunne ikke svare. Det hadde de ikke rukket å teste ennå.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Sosiale medier

Arbeidet servicedronen skal utføre er bare én del av systemene Halden-selskapet jobber med. Løsningen skal også fange opp sensordata fra smarte strømmålere (AMS), men også innrapporterte feil og strømbrudd som kunder poster i sosiale medier.

Resultatet skal bli en mer effektiv drift. Jo raskere et strømbrudd kan identifiseres og feilen utbedres, jo lavere blir kraftselskapenes såkalte kilekostnad, det vil si kostnaden ved ikke å få levert energi i en periode.

Les også: Tesla-sjefen donerer millioner for å unngå «Skynet»

Bill Gates uroet over kunstig intelligens

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.