Den 2. august blir en stor dag for Mozilla og Firefox-brukerne. Da kommer Firefox 48 med det neste resultatet fra prosjektet Mozilla kaller for Electrolysis eller E10S, som rett og slett dreier seg om å splitte Firefox i flere prosesser. I denne omgang skal kjøringen av innholdet og brukergrensesnittet skilles fra hverandre i to separate prosesser.
Les også: Dette er de vanligste CSS-reglene
Siden 2009
Dersom dette høres kjent ut, er det ikke så rart. Electrolysis er et prosjekt Mozilla har jobbet med i alle fall siden 2009.
Prosjektet skal på et tidspunkt ha blitt lagt på is, men bidro først til at nettleseren fikk støtte for «Out-of-process plugins», altså at nettleserplugins som Flash og Java, kjøres som separate prosesser.
Hovedhensikten med å splitte nettleseren opp i flere prosesser, er å sikre bedre stabilitet og tilgjengelighet. Med Firefox 48 skal ikke tilgangen til funksjonaliteten i brukergrensesnittet lenger blir låst når visningen av en webside plutselig forsøker å ta alt av CPU-kraft eller får prosessen til å krasje.
Selv om Electrolysis blir en del av Firefox 48 i starten av august, er det bare en liten gruppe av Firefox-brukerne som får tilgang til den allerede da, omtrent 1 prosent. Avhengig av tilbakemeldingene om hvordan dette har fungert, vil man etter rundt ti dager kunne skru på Electrolysis hos flere brukere. Men Mozilla har også muligheten til å skru av Electrolysis hos alle brukere, dersom dette er nødvendig.
Les om Servo: Her er Mozillas helt nye nettlesermotor
Bare halvparten
Rundt halvparten av Firefox-brukerne må uansett vente en stund. Dette er de som bruker Firefox på Windows XP, brukere med skjermlesere, de som bruker skriveretning fra høyre mot venstre, samt alle som har installert nettleserutvidelser.
Hvor lang tid det vil ta før denne nye delen av Electrolysis-prosjektet kan tas i bruk av alle, er uklart. Men det er viktig for Mozilla å lande denne endringen, som omtales som den største i Firefox noensinne, på en trygg måte.
Denne funksjonaliteten utgjør også grunnmuren for mer, kommende funksjonalitet i Firefox, inkludert sikkerhetssandkasser og isolering av utvidelser i egne prosesser.
Flere andre nettlesere har dog tilbudt mye av det samme temmelig lenge.
Leste du denne? Moderne nettlesere støtter mange tusen API-er