Når man er på reisefot må man ofte enhver mulighet til å lade opp batteriet til de mobile enhetene. Men mange steder er man heldig om man finner en ledig stikkontakt på en vilkårlig vegg, minst fem meter unna nærmeste sete.
Imøtekommer behovet
Slik kunne det nok tidligere også være ved Oslo Lufthavn på Gardermoen, men der har det skjedd en betydelig utvikling på dette området det siste året.
I mars og april 2014 ble det satt opp mellom 600 og 700 stikkontakter i avgangshallen, både i innlands- og utlandsterminalen. Blant annet er det under hver benkerad montert mellom fire og seks uttak.
– De reisende har kommet med innspill hvor det ønskes flere ladepunkter på Oslo Lufthavn. Dette har vi tatt til etterretning. I fjor startet vi arbeidet, men tilbyr nå enda flere ladesteder til glede for de reisende, forteller medieansvarlig ved Oslo Lufthavn, sier medieansvarlig for Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen.
– Noen ønsker å sitte ved gate og jobbe eller surfe på nettet. Det er en trend i tiden at vi alle er tilgjengelige hele tiden og elektroniske gjenstander må lades. For å møte disse behovene har vi økt mengden tilgjengelige stikkontakter for publikum, sier han.
Les også: 3.000 mobiler glemt på Gardermoen
Enda flere
Dette har senere blitt utvidet ytterligere, med mer enn 300 nye stikkontakter fordelt på spisestedene. I tillegg har det blitt installert omtrent 100 stikkontakter i Pir Syd, også kjent som Gate 19.
Til sammen er det nå over tusen stikkontakter tilgjengelig for de reisende.
Ifølge Andersen er det ingen spiseplikt ved serveringsstedene, så det er fullt mulig for alle å benytte stikkontaktene også der.
PowerKiss
Ved noen av serveringsstedene – Upper Crust utland, Christiania Bar og Monolitten, samt i OSL Loungen – tilbys også den trådløse ladeenheten PowerKiss, som er basert på Qi-teknologien.
Ved de nevnte spisestedene kan man mot et depositum på 200 kroner få utlevert en slik enhet, som kobles til den mobile enheten og lader den når enheten ligger på en kompatibel ladestasjon.
Det samme systemet finnes ifølge Andersen ved mange andre lufthavner i Europa, slik at de som ønsker det, kan ta med seg PowerKiss-adapteren og bruke den også ved andre steder.
Les også: – USB-C er en sikkerhetsrisiko
Egen sone
Andersen forteller at det også finnes en egen arbeidssone helt ytterst i utenlandspiren, nær passkontrollen.
– Arbeidssonen er utstyrt med stoler som har dobbel stikkontakt, eget bord til pc og god skjerming mot støy og innsyn. I tillegg er det satt opp barbord mot vinduene, der man kan nyte god utsikt mot flyene samtidig som man får jobben unnagjort, sier han. Sonen skal være godt skiltet.
En selvfølge i dag: Gratis nett på norske flyplasser