Taiwanske Foxconn Technology Group, som produserer elektroniske komponenter og enheter på vegne av noen av de mest kjente varemerkene, inkludert Apple og Samsung, har ifølge kinesiske myndigheter nesten halvert antallet produksjonsarbeidere ved selskapets gigantiske fabrikk i byen Kunshan ved å roboter utføre arbeidet.
Dette forteller kinesiske myndigheter til South China Morning Post.
– Foxconn-fabrikken har redusert arbeidsstyrken fra 110 000 til 50 000, takket være introduksjonen av roboter. Selskapet har lykkes med å redusere lønnskostnadene, sier Xu Yulian, leder for Kunshan-myndighetenes publisitetsavdeling, til den Hong Kong-baserte avisen, som siteres av BBC News.
- Bakgrunn: Skal Google-roboter bygge iPad-er?
Verdiøkende
Foxconn har langt på vei bekreftet dette overfor BBC News, men med en vesentlig presisering.
– Vi tar i bruk robotteknologi og andre innovative produksjonsteknologier for å erstatte repetitive oppgaver som tidligere har blitt gjort av ansatte. Gjennom opplæring gjør vi det mulig for våre ansatte å fokusere på mer verdiøkende elementer i produksjonsprosessen, slik som forskning og utvikling, prosesskontroll og kvalitetskontroll, opplyser Foxconn til BBC News.
– Vi vil fortsatt bruke automatisering og arbeidskraft i vår produksjon, og vi regner med å opprettholde vår betydelige arbeidsstyrke i Kina, heter det i uttalelsen.
- Som under romertiden: AI og robotisering vil ta jobbene
Lønnshopp
Også i Kina er lønningene på vei opp, noe som gjør at det i økende grad vil være lønnsomt å erstatte mange arbeidsplasser med roboter. Dette er også et aktuelt tema i USA, hvor det diskuteres en minstelønn på 15 dollar i timen.
– Det er billigere å kjøpe en robotarm til 35 000 dollar enn å hyre en ansatt som med lav effektivitet fyller pommes frites-poser til 15 dollar i timen, sa tidligere McDonald's USA-toppsjef Ed Rensi nylig til Fox Business.
Ifølge South China Morning Post skal 35 av de taiwanske selskapene i Kunshan ha investert rundt 5 milliarder kroner i kunstig intelligens og roboter bare i fjor. Ytterligere 600 større bedrifter i samme by skal ha tilsvarende planer. I alt 4800 taiwanske selskaper skal være etablert i Kunshan, som har vokst enormt siden den første taiwanske fabrikken ble bygd i 1989.
Men ifølge South China Morning skal veksten nærmest ha stoppet helt de siste årene.