JUSS OG SAMFUNN

EU til angrep mot Google

Har levert formell klage på søkevirksomheten, men starter også etterforskning av Android.

Konkurransekommissær Margrethe Vestager under dagens pressekonferanse om kommisjonens formelle klage på Google.
Konkurransekommissær Margrethe Vestager under dagens pressekonferanse om kommisjonens formelle klage på Google. Bilde: EU-kommisjonen
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
15. apr. 2015 - 15:09

EU-kommisjonen med konkurransekommissær Margrethe Vestager i spissen kunngjorde i dag at kommisjonen har sendt Google en formell innsigelse angående selskapets prissammenligningstjeneste, Google Shopping. I innsigelsen hevdes det selskapet har misbrukt dets dominerende stilling i markedet for generelle, nettbaserte søketjenester i EØS-området ved systematisk å begunstige selskapets egen prissammenligningstjeneste i de generelle søkeresultatene.

Bakgrunn: Risikerer bot på 53 milliarder kroner

Til skade

Den foreløpige konklusjonene til kommisjonen er at denne påståtte virksomheten er i strid med EUs kartell- og monopolregler fordi det hemmer konkurransen og er til skade for forbrukerne.

– EUs antitrust-regler skal sikre at ingen virksomheter på en kunstig måte forhindrer de europeiske forbrukerne i å treffe valg på så bredt grunnlag som mulig, eller forhindrer innovasjonen, sier Vestager i en pressemelding.

– Med hensyn til Google er jeg bekymret for at selskapet har gitt sin egen prissammenligningstjeneste en uberettiget fordel, noe som er i strid med EUs antitrustregler. Google har nå mulighet til å overbevise kommisjonen om det motsatte. Om undersøkelsen bekrefter våre mistanker, vil det få rettslige følger for Google og kreve at selskapet endrer hvordan det driver sin virksomhet i Europa, sier Vestager.

Det er Googles visning av egne, vertikale tjenester i de generelle søkeresultatene som i første omgang har fått EU-kommisjonen til å komme med en formell innsigelse mot selskapet.
Det er Googles visning av egne, vertikale tjenester i de generelle søkeresultatene som i første omgang har fått EU-kommisjonen til å komme med en formell innsigelse mot selskapet. Bilde: EU-kommisjonen
 

Ufortjent

I kommisjonens foreløpig konklusjon heter det at Google systematisk har vist fram selskapets egen prissammenligningstjeneste i de generelle søkeresultatene på mer prominent måte enn det den har gjort seg fortjent til. Dette skal ha pågått siden 2008. Det hevdes at Googles egen tjeneste ikke er berørt av selskapets straffesystem som med utgangspunkt i definerte parametere fører til at andre tjenester rangeres lavere.

Ifølge EU-kommisjonen var dette ikke tilfellet med Froggle, Googles første prissammenligningstjeneste, som til gjengjeld ikke var noen suksess. De to nyere utgavene av tjenesten, Google Product Search og Google Shopping, skal derimot ha oppnådd høyere vekstrater, noe som ifølge EU-kommisjonen har vært til skade for rivaliserende tjenester.

USA: Avviser at Google burde ha blitt straffet 

Negativ innvirkning

– Google adferd har hatt en negativ innvirkning på forbrukere og innovasjon. Det betyr at brukere ikke nødvendigvis ser de mest relevante resultatene for prissammenligning som svar på deres spørringer, samt at rivalenes incentiver til å innovere har blitt redusert fordi de vet at uansett hvor gode deres produkter er, vil de ikke nyte godt av den samme prominensen som Googles produkter, heter det i en oppsummering av de foreløpige konklusjonene.

Det EU-kommisjonen først og fremst krever i de formelle innsigelsene, er at Google behandler egne og rivaliserende prissammenligningstjenester på samme måte. Ifølge kommisjonen vil dette ikke påvirke verken algoritmene Google bruker eller hvordan søkeresultatsidene utformes. Derimot betyr det at når Google viser prissammenligningstjenester som resultat av en brukers søkeforespørsel, så skal den eller de mest relevante av søketjenestene dukke opp på resultatsidene.

Google har nå ti uker på seg til å svare på innsigelsene, for deretter å be om en formell høring.

Fire områder?

EU-kommisjonen har tidligere presentert fire ulike områder ved Googles søkevirksomhet som ble oppfattes som spesielt bekymringsverdige. Det første området er det som nå behandles, nemlig lenking til egne, vertikale søketjenester. Men dette betyr ikke at de øvrige områdene er glemt. Disse områdene er kopiering av konkurrentenes webinnhold («scraping»), krav om eksklusivitet knyttet til annonsering, samt det som omtales som utilbørlige restriksjoner for annonsørene.

Bakgrunn: Google blidgjør EU 

Ifølge EU-kommisjonen vil den fortsatt aktivt etterforske Google i tilknytning til alle de fire bekymringene. Det understrekes at utsendelsen av de formelle innsigelsene i dag ikke på noen måte forhåndsdømmer resultatet av etterforskningen av noen av de fire bekymringene.

Under dagens pressekonferanse sa Vestager at hun er opptatt av å finne en langsiktig og fremtidsrettet løsning i denne saken, blant annet ved å løsningen større grad baseres på prinsipper enn på hvordan søkeresultatene ser ut på skjermen.

– Det er avgjørende for enhver virksomhet å bli funnet. Blir du ikke funnet, kan du ikke drive forretningsvirksomhet, sa hun.

På spørsmål om det har vært mye politisk press i denne saken, svarte ikke Vestager ja eller nei på dette. Men hun sa at det er mange interessenter i denne saken, noe som gjør det særlig viktig å holde seg til det som er faktaene i saken.

Android

Vestager kunngjorde i dag også, som ventet, en formell etterforskning av Googles Android-økosystem.

– Jeg har også innledet en formell antitrust-undersøkelse av Googles adferd når det gjelder mobiloperativsystem, -apper og -tjenester. Smartmobiler, nettbrett og lignende enheter spiller en stadig større rolle i mange menneskers hverdag, og jeg vil forsikre meg om at markedene på dette området vil blomstre uten at noe selskap begrenser konkurransen, sier Vestager.

Google: Ønsker EUs Android-granskning velkommen 

Tre påstander

I første omgang er det i særlig grad tre påstander som skal etterforskes. Den ene påstanden er at Google hindrer konkurrerende produkter og tjenester markedstilgang ved å kreve at enhetsleverandører eksklusivt forhåndsinstallerer Googles egne applikasjoner eller tjenester.

Den andre påstanden handler om hvorvidt Google nekter enhetsleverandører å installere Google applikasjoner og tjenester på enheter som er basert på konkurrerende utgaver av Android («Android forks»), noe som hevdes å være til ulovlig hinder for utviklingen og markedstilgangen til rivaliserende mobiloperativsystemer, -applikasjoner og -tjenester.

Den tredje påstanden som skal etterforskes i denne omgang handler om Google har hindret utviklingen og markedstilgangen til rivaliserende applikasjoner og tjenester ved å knytte eller bunte visse Google-applikasjoner og -tjenester sammen med andre Google-applikasjoner, -tjenester eller programmeringsgrensesnitt som leveres med enhetene.

I alle fall et par av disse påstandene kan trolig motbevises, i alle fall delvis. Så sent som i går oppga Google Samsung Galaxy S6 som et eksempel på en enhet hvor apper fra flere av Googles konkurrenter leveres forhåndsinstallert, side om side med Googles egne. Det finnes dessuten produkter basert på konkurrerende utgaver av Android som har bestått Googles kompatibilitetstesting og dermed lovlig kan bruke Google Play og andre Google-apper, dersom leverandøren også har en lisens fra Google på Google Mobile Services. En gjennomgang av disse forholdene finnes i denne artikkelen.

Om dette er godt nok, vil EU-kommisjonens etterforskning vise.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.