Nå har Norge formelt kastet seg med i EUs arbeid for å samle de digitale tjenestene til ett rike.
Programmet kalles Connecting Europe Facility Digital, CEF Digital, og bygger opp en felles europeisk infrastruktur for digital tjenesteyting. Den skal forenkle og effektivisere utveksling av data mellom myndigheter, næringsliv og privatpersoner i Europa innenfor justis, arbeidsliv, utdanning, helse og næringsliv.
Kort sagt sagt skal bedrifter og innbyggere ha tilgang til digitale tjenester på tvers av landegrensene ved hjelp av felles infrastruktur.
Litt bakgrunn: Plug and play for hele Europa
Bedrift i utlandet
Et sentralt poeng er at du skal kunne benytte Id-porten og den eID-en du er vant til, som Bank ID eller Buypass, uansett hvilket land du ønsker tjenester fra.
Dermed skal du kunne registrere et nytt foretak i et annet europeisk land hjemme fra Norge. Som forbruker vil du kunne klage på varer eller tjenester kjøpt over nettet i et annet EU-land. Et annet mål er interoperabilitet på elektronisk faktura for enklere digital handel over grensene.
– Eller hvis du blir syk under et opphold i Italia, skal du kunne logge deg inn for å hente ut dine egne pasientopplysninger fra det italienske sykehuset etter at du er kommet hjem, forklarer Kelly Liljemo. Hun jobber i den ferske gruppen som startet med CEF Digital i Kommisjonen i fjor og besøker Norge i anledning det norske startskuddet.
Ekstreme gevinster
EU har satt seg ganske hårete mål med CEF Digital.
Bruttonasjonalproduktet skal øke med ikke mindre enn 250 milliarder euro ved å fjerne digitale hindringer på tvers av landegrensene.
Oppskriften er felles infrastruktur som får de ulike løsningene i hvert land til å fungere sammen. Norge blir ikke pålagt å bygge om ID-porten, og du må ikke bytte ut Bank ID-brikken.
– Vi bygger interoperabilitet mellom løsningene i hvert land, forklarer Alice Vasilescu fra CEF Digital-staben.
Byggeklosser
Og denne infratrukturen handler om felleskomponenter, ikke så ulikt de som offentlig sektor bruker her hjemme. Landene blir enige om grunnleggende felles arkitektur, regler og byggeklosser. Deretter skal det i prinsippet være "plug-and-play" for de som vil være med.
Byggeklossene er
- elektronisk ID
- e-signatur
- e-faktura
- elektronisk distribusjon (eDelivery)
- automatisk oversettelse
Egen oversettelse
Selve CEF Digital er ganske nystartet, men mye av innholdet er velprøvd.
Blant annet har Norge stått i spissen for Peppol, et program for offentlige anskaffelser som munnet ut et felles format for e-faktura. Formatet kalles elektronisk handelsformat, EHF.
På den andre siden av modenhetsskalaen finner vi automatisk oversettelse. Her nøyer ikke EU seg med å kopiere Google translate, men jobber med sin egen løsning. På en lanseringskonferanse i regi av Difi onsdag kom det frem at løsningen så langt begynner å fungere på EUs egne dokumenter. Derimot er det langt frem til at en menig europeer kan skrive en klagesak på sitt eget språk til en myndighet eller bedrift i et annet land og bli forstått.
CEF eDelivery er en "back office"-løsning for adressering og meldingsformidling mellom maskiner. Den blir med andre ord en sentral brikke i den felles infrastrukturen. Teknologoen ble utviklet i Peppol-prosjektet med norske Difi i spissen, og Norge i føringen som bruker.
– Hele infrastrukturen for meldingsformidling som Difi forvalter på e-handelsområdet er en del av CEF eDelivery, og i 2014 ble det formidlet nærmere 10 millioner EHF-fakturaer gjennom denne infrastrukturen i Norge, forklarer André Hoddevik hos Difi. Adressering mellom partene skjer gjennom ELMA-registeret med organisasjonsnummer som identifikator.
Starthjelp
Denne uken gikk startskuddet for norsk deltakelse. Formelt er det vedtatt av Stortinget, og Difi er tildelt de praktiske oppgavene.
En av dem er å hjelpe tjenesteeiere med å koble seg på de ulike delene av den felles infrastrukturen etter hvert som de blir klare. Her bidrar EU med tilskudd som en starthjelp til, og Difi kjører første utlysningsrunde i april.
– Og vi jobber med å få på plass en ny knapp i Id-porten, for brukere fra andre europeiske land, sier fagdirektør Tor Alvik, som er blitt den norske CEF Digital-sjefen.
Nyttig for bransjen
eID-leverandøren Buypass mener at den felles infrastrukturen blir nyttig.
– Det vil by på prakiske utfordringer å få tysk og norsk eID til å fungere sammen, siden de er bygget opp helt forskjellig. Men det lar seg gjøre, og vi som leverandører får det jo tilrettelagt av myndighetene, sier seniorrådgiver Mads Henriksveen hos Buypass.
– Dette ser ut som et glimrende utgangspunkt for nye tjenester i Europa dersom man får etablert en felles europeisk infrastruktur som gjør det mulig for eksempel å bruke eID og elektronisk signatur på tvers av landegrenser. Dette er interessant både for en aktør som Buypass og ikke minst for tjenesteleverandører i hele Europa, mener han.
Les også:
Intelligente transportsystemer høyt på ønskelisten