I kjølvannet av terrorhandlingen i San Bernardino, California, i begynnelsen av desember har FBI flere ganger, senest på søndag, hevdet at etatens ønske kun handler om å få tilgang til innholdet på én eneste mobiltelefon, en iPhone som den ene av terroristene disponerte.
Det kan godt være at FBI har sine ord i behold, for rettsordren som i forrige uke gjorde striden mellom FBI og Apple kjent, handler kun om denne ene mobilen.
Men FBI er ikke alene om å kjempe mot Apple i denne saken. Det amerikanske justisdepartementet, som FBI og mange andre politimyndigheter er underlagt, har også kommet på banen.
I likhet med FBI ønsker departementet å tvinge Apple til ytterligere å hjelpe etterforskere med å hente ut data fra låste iPhone-telefoner. Men flere ikke navngitte kilder forteller til Wall Street Journal at dette ikke bare handler om mobilen knyttet til San Bernardino-aksjonen, men også omtrent et dusin andre iPhone-enheter som etterforskere ikke har greit å låse opp.
Ifølge kildene skal det ikke dreie seg om terrorsaker. Blant annet nevnes en narkotikasak som etterforskes i New York.
Flere av disse beslaglagte mobilene skal være iPhone-enheter med eldre iOS-utgaver. I utgangspunktet har disse færre sikkerhetsbarrierer enn mobilen som terroristen disponerte. Men tydeligvis skal myndighetene likevel ikke ha greid å få tilgang til informasjonen som er lagret på dem.
Flere hundre
Antallet mobiler som omtales av Wall Street Journal er likevel betydelig lavere enn det Apple selv oppgir. I en redegjørelse på denne siden skriver selskapet at det dreier seg om langt flere.
– Agenter for justismyndighetene rundt om i landet har allerede sagt at de har hundrevis av iPhoner som de vil at Apple skal låse opp dersom FBI vinner denne saken. I den fysiske verdenen ville dette være ekvivalent med en hovednøkkel som kan låse opp hundrevis av millioner låser. Apple vil selvfølgelig gjør vårt beste for å beskytte denne nøkkelen, men i en verden hvor alle våre data er under konstant trussel, vil de bli nådeløst angrepet av hackere og kyberkriminelle. Som nylige angrep mot IRS-systemer [USAs skatteetat, journ. anm] og talløse andre datainnbrudd har vist, er ingen immune mot kyberangrep, skriver Apple.
I et internt brev til Apple-ansatte som har blitt offentliggjort av blant annet Buzzfeed, skriver Apple-sjef Tim Cook at det som nå bør skje i denne saken, er at myndighetene trekker tilbake kravene sine, og at det etableres en kommisjon eller et panel bestående av eksperter innen etterretning, teknologi og borgerrettigheter, som kan diskutere hvilke implikasjoner slike saker vil ha for rettshåndhevelse, nasjonal sikkerhet, personvern og personlig frihet.
– Apple er et rent, amerikansk selskap. Det føles ikke riktig å stå på motsatt side av myndighetene i en sak som er orientert rundt frihetene som myndighetene er ment å beskytte, skriver Cook.
PR-kamp
Apple har utvilsomt mye godvilje å vinne på å kjempe denne kampen, spesielt fordi selskapet de siste årene har brukt sikkerhet som et argument i markedsføringen av iOS-enheter. Det er dog ikke sikkert at selskapet vinner denne PR-kampen, i alle fall på hjemmebane.
En meningsmåling gjort av PewResearchCenter viser at et flertall av amerikanerne tilsynelatende støtter FBI i denne saken. Men som så ofte i slike meningsmålinger, kan måten spørsmålene er stilt på, være avgjørende.
51 prosent av de spurte svarer at Apple bør hjelpe FBI med å låse opp mobilen, mens 38 prosent mener det motsatte. 11 prosent er usikre på hva de mener.
Men for at de spurte skal kunne gi et gjennomtenkt fra på et slikt spørsmål, må de har detaljkunnskaper om hva saken egentlig handler om, og spørsmålet de har svart på bidrar ikke til dette. For i rettsordren som Apple har fått, kreves det at selskapet lager en ny versjon av iOS som lar være å slette innholdet på enheten etter ti mislykkede passordforsøk.
Det er ikke det samme som å låse om én eneste enhet.
Bare 39 prosent av de spurte har svart at de har hørt mye om den aktuelle saken. Andelen som holder med FBI øker med alderen, men også blant de unge voksne er det flere som støtter FBI enn Apple.
Alternative teknikker
Mens ordkrigen pågår, har det også kommet flere forslag om hvordan FBI kan komme rundt sikkerheten i iPhone-telefonen. ABC News siterer flere sikkerhetsspesialister som hevder at potensielt er mulig å demontere selve minnebrikkene hvor de aktuelle krypteringsnøklene er lagret i enheten.
Dette innebærer at man med for eksempel laser eller syre smelter bort materialet som beskytter selve minnekretsene, slik at disse avdekkes og kan leses av direkte. Men det understrekes at faren for å gjøre en «fatal» feil er stor, slik at dette bare kan brukes som en siste mulighet.
En annen metode som Forbes beskriver, er å bruke kriminelles fingeravtrykk til å låse opp enheten. Riktignok vil ikke dette fungerer i San Bernardino-saken, siden det dreier seg om en iPhone 5C uten fingeravtrykk, altså Touch ID. Alle andre, nyere iPhoner, inkludert 5S, har en slik sensor.
Ifølge Forbes har det blitt demonstrert at det er mulig å låse opp iPhone-telefoner ved hjelp av kopier av fingeravtrykk.