KARRIERE

Fikk 100.000 i påslag for å bytte jobb

Ingen i bransjen vil innrømme det, men selv unge konsulenter kan sikre seg voldsomme påslag ved å bytte jobb.

24. apr. 2007 - 11:54

IT-bransjen sliter nå med et tung dilemma: Når en ny kunde banker på døren og du er fullbooket, hva gjør du når arbeidsmarkedet er så trangt.

Mange jekker da opp lønnen for å skaffe seg nye hoder, men gjør det som regel ikke for den eksisterende staben - det er for dyrt.

Og få har hittil stått frem og innrømmet at de er med på lønnsgalloppen. Store toneangivende IT-bedrifter som blant annet IBM og Accenture rister på hodet.

digi.no har snakket med mange kilder i bransjen, men de fleste vil ikke ha oppmerksomhet rundt problemet. Og dette gjelder både dem som mister folk og dem som ansetter dem. Årsaken er enkel: Det er uheldig at kolleger får vite at en ansatt har forlatt selskapet for en mye bedre lønn eller at en nyansatte fikk 100.000 mer i lønn for den nøyaktige samme jobb kolleger får.

Men nå står et selskap frem med et eksempel på hvor store lønnshopp det nå deles ut for å skaffe nye hoder. Ledelsen i Questpoint mener bransjen skyter seg selv i foten når det deles ut slike lønnshopp.

IT-bedriften Questpoint med rundt 10 ansatte har selv erfart lønnsjakten i bransjen. Questpoint er et kompetanseselskap på Microsoft teknologi med ansatte som tilbyr systemering, utvikling og IT-strategi. Gründerne er Shahzad Rana og Lasse Ruud.

Rana er for tiden kjent blant annet som en av dommerne i TV-programmet "Skaperen".

Nylig opplevde Questpoint å miste en konsulent i slutten av tyveårene til en konkurrent. Konsulenten som hadde fireårig vanlig IT-utdannelse fra utlandet, og bare tre års erfaring, fikk vedkommende en grunnlønn på hele 600.000 kroner hos konkurrenten. I tillegg kommer en bonus som fort kan komme over 100.000 kroner.

Dette ville ikke Questpoint (tidligere Sharepoint) møte med et tilsvarende tilbud. Og det står i utgangspunktet ikke på økonomien, påpeker Ruud. I Questpoint tjener de i snitt erfarne konsulenten rundt 500.000 i lønn - inkludert bonus. Selskapet omsatte i fjor for 7,5 millioner i omsetning og fikk 1,4 millioner i resultat.

- Å miste noen er noe vi må leve med, slik er markedet. Men tilnærmingen som kollegaen i bransjen hadde, og ikke minst lønnsnivået gir oss en deja-vu til de glade dot com dager, mener Shahzad Rana.

- Hvis dette er utviklingen, blir jeg skremt for hvor lønnsgaloppen tar veien, sier Ruud til digi.no.

Når man har tre års erfaring, er man ennå ikke senior, og hva skal man i såfall betale dem med over ti års erfaring når 20-åringer med generell IT-kompetanse tjener 700.000 kroner, spør han.

Rana minner om at det også er en annen dimensjon i denne saken. Kunden skal til syvende og sist betale en timepris for konsulenten. Og kan man virkelig rettferdiggjøre høye timepriser utelukkende basert på interne lønnskaruseller og ikke erfaring og kunnskapsnivå? Dette er tilbake til slutten av 90-tallet, man hentet inn personer fra «gaten», kjørte dem på hurtigkurs og så rett ut til kunden til over 1000 kroner timen.

- Dette har jeg vanskeligheter med å forsvare ovenfor våre kunder, sier han.

Har du hørt om noen som har fått voldsomme lønnshopp i det siste?Send oss en tips her.

Det er åpenbart en enorm variasjon i IT-lønningene fra selskap til selskap. Mens noen hevder å være nøkterne, hevder andre konsulenter å håve inn millionlønninger.

Det er spesielt SAP-konsulenter som utgjør lønnsadelen. ERP-ekspert og BI-professor Bo Hjort Christensen har tidligere uttalt til digi.no at lønnen for SAP-konsulenter varierer fra en mellom 700.000 til halvannen million kroner. Grunnlønnen starter gjerne på 500.000.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

SAP-gründeren Gunnar Gantzel, som står bak selskapene Senior Consulting og Logistic Technology som i fjor ble solgt til Ciber, stiller seg undrende til denne påstanden. Han har også vært SAP-konsulent i IBM, og mener SAP-lønningene i snitt varierer fra 400.000 til en million kroner.

Riktignok har ofte en SAP-konsulent høyere faktureringsgrad enn andre konsulenter fordi de jobber ensidig mot kunden, gjerne utplassert på fulltid. Derfor kan faktureringsgraden være fra 80 til 100 prosent effektivt. Det er her muligheten til høyere lønnsnivå ligger. Da basert på utfaktureringsbonus.

SAP-gründeren mener at en god SAP-konsulent kan ha en grunnlønn på 600.000. Dersom han utfakturerer for to millioner kroner, kan dette gi en bonus på mellom 200.000 til 300.000, som kan gi en sluttlønn fra 900.000 til en million kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.