JUSS OG SAMFUNN

Forbyr utstyr for datatrafikk over strømnettet

Nkom hevder det kan forstyrre fly- og forsvarssamband.

Øyvind LieØyvind LieJournalist
1. des. 2015 - 07:42

Selv om strømkablene er laget for å levere vekselstrøm på 50 Hz, kan de brukes til mer enn det. Det kan brukes til å overføre data over husets strømnett.

Dette kan særlig være aktuelt når tykke vegger gjør det vanskelig med trådløst nett. Å bruke datakabel ikke alltid noe alternativ, for eksempel om man skal gjennom armert betong eller gulv med vannbåren varme.

Alt man trenger å gjøre for å overføre data over strømnettet, er å koble enhetene inn i stikkontakten (se bildet).

Elektromagnetisk støy

Nå har imidlertid Europas største tilbyder av slikt utstyr, Devolo, fått omsetningsforbud i Norge for sitt produkt Devolo Dlan 650+ i Norge.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) begrunner forbudet med resultatene fra en stikkprøve der de fikk Nemko til å gjennomføre tester i fjor. Den viste ifølge Nkom at Dlan 650+ sender ut mer elektromagnetisk støy enn tillatt.

Dette kan ifølge Nkom forstyrre både radioutstyr og annet elektronisk kommunikasjonsutstyr tilkoblet el-nettet i området i nærheten av der utstyret brukes. Det er snakk om elektromagnetisk stråling målt både på ledninger og i luften.

De høye støynivåene kan ifølge Nkom forstyrre andre tjenester, for eksempel radioamatørvirksomhet, maritime tjenester, flykommunikasjon og forsvarets samband.

– Måleresultatene viste at det var ganske høye overskridelser i visse frekvensområder. Når et produkt risikerer å skape problemer for flykommunikasjon og andre ting som har med sikkerhet å gjøre, er det en alvorlig sak, sier seksjonssjef Tor Bringsverd i Nkom.

Han understreker imidlertid at for flykommunikasjon er risikoen for forstyrrelser liten. Denne kommunikasjonen er nemlig beskyttet med filtrering, såkalt permanent notching, for at frekvenskomponenter ikke skal overstige grenseverdiene.

– Svært urettferdig

Smartgrid-direktør Michael Koch i Devolo er svært kritisk til avgjørelsen.

– Den er svært urettferdig. Her får vi omsetningsforbud mens våre konkurrenter som selger tilsvarende utstyr, får fortsette salget. Det går bare ikke an, sier han.

Han sier han ikke forstår begrunnelsen for forbudet.

– Jeg vet ikke, kanskje det kan være at de ansatte hos Nkom har personlige grunner til dette...

– Hva slags grunner skulle det være?

– Jeg vet ikke. Men det kan se slik ut, når vi tas ut av markedet og våre konkurrenter får fortsette.

Kritiserer testmetoden

Koch er svært kritisk til Nkoms måte å teste på, og mener denne ikke er i tråd med praksis i andre land i Europa.

–  Nkoms testing har forutsetninger som gjør at verken vi eller de andre tilbyderne av slik teknologi kan oppfylle kravene. Da blir resultatet som forventet, sier han.

Koch sier at østerrikske myndigheter for snaut 15 år siden forsøkte seg med et lignende forbud mot den samme teknologien, men at landets høyesterett i 2003 kom til at forbudet måtte trekkes tilbake.

– Norske myndigheter ser ut til å være på samme tekniske nivå den dag i dag. De bruker den samme argumentasjonen som for 15 år siden, uten å ta hensyn til at dette allerede da ble avklart på EU-rettsnivå, sier Koch.

Han forteller at de fra tid til annen også blir kontrollert av tyske kontrollmyndigheter, Bundesnetzagentur, men at de ikke har funnet problemer ved produktene.

Kritiseres for inkompetanse

Koch sier selskapet så langt har solgt til sammen 30 millioner slike såkalte powerline-enheter i Europa.

Han anslår at Devolo nå har om lag 50 prosent markedsandel av slikt powerline-utstyr i Europa. I Tyskland anslår han å ha 60-70 prosent av markedet.

Devolo har klaget saken inn for Eftas overvåkingsorgan Esa, som har sendt Norge et brev med en rekke spørsmål om saken.

– Hvorfor bry seg med hva Norge mener, er dette markedet så viktig for dere?

– Det norske markedet er egentlig ikke viktig for oss i det hele tatt. Men å la et omsetningsforbud i Norge bli stående, og godta beskyldningene fra et nasjonalt kontrollorgan om at våre apparater ikke er i orden, er helt uaktuelt for oss av markedsføringsgrunner, sier Koch.

Han sier at andre kontrollorgan, som det tyske og det britiske, har 2000 medarbeidere, og mener størrelsen gjør at kvalitetskontrollen på vedtakene blir bedre.

– Da kan de ikke gå ut så hardt og gi sine tolkninger av testene de får inn, sier han, med henvisning til norske Nkom.

Avviser kritikken

Bringsverd avviser kritikken fra Devolo.

– Vi forholder oss til den samme reguleringen som de andre landene. Men vi har kommunikasjon med de andre tilsynsmyndighetene på området, og vi vet at de synes dette er et vanskelig produkt å forholde seg til.

– Har dere lavere kompetanse enn tilsynsmyndighetene i andre land, slik Koch hevder?

– Jeg tror vi har akkurat like høy kompetanse som de andre landene. Vi møter dem regelmessig i de samme foraene, vi har formann i den norske EMC-komiteen og deltar i standardiseringen av disse systemene både i Europa og globalt, sier Bringsverd.

Han understreker at det ikke er snakk om noen typegodkjenning. Det at andre land ikke har forbudt salg av utstyret, betyr derfor ikke at utstyret er godkjent i disse landene.

– Det kan være at de rett og slett ikke har testet den type utstyr som vi nå har gjort, sier Bringsverd.

– Kontinuerlig risikovurdering

– Men blir det ikke feil å kun plukke ut ett produkt og forby det, og ikke samtidig forby konkurrentenes produkter som er svært like?

– Dette produktet ble hentet inn for kontroll sammen med et annet produkt og vi har også tidligere kontrollert slike produkter. Dette er utstyr som selges i stort omfang. Derfor er det relevant å teste det. Om vi kommer til å teste andre aktører i fremtiden, vet vi ikke. Vi må gjøre kontinuerlige risikovurderinger av slike produkter, og prioritere ut fra den kapasiteten vi har, sier han.

– Men er det ikke problematisk med slik forskjellsbehandling av konkurrerende produsenter?

– Et tilsyn kan vanskelig rekke over alle produkter som finnes i markedet. Det finnes andre metoder å ta tak i produsenter av utstyr, for eksempel å ta det opp i forbindelse med standardisering eller i det felleseuropeiske samarbeidet. Hvis dette er et tilstrekkelig stort problem for produktkategorien, kan vi selvfølgelig ta tak i hele markedet, sier Bringsverd.

Han avviser samtidig at personlige årsaker ligger bak forbudsvedtaket.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.