PRIVACY SHIELD

Frankrike går til angrep på Microsoft sin datalagring. Norge følger saken tett

Microsoft lagrer stadig mer data om brukerne sine.  Ifølge Datatilsynet er dette en praksis man ser blant alle de store teknologigigantene i dag.
Microsoft lagrer stadig mer data om brukerne sine. Ifølge Datatilsynet er dette en praksis man ser blant alle de store teknologigigantene i dag.
22. juli 2016 - 07:53

Etter anklager om at Windows 10 samler inn for mye data om brukerne sine, har franske myndigheter beordret Microsoft til å følge landets retningslinjer for lagring av data innen tre måneder.

Selskapet har blitt beordret til å stoppe den omfattende datainnsamlingen og sporingen Microsoft beskyldes for å utføre med Windows 10.

Viktig å være kritisk

Datatilsynet i Norge er kjent med at franske myndigheter nå går til angrep på teknologigiganten for å forhindre dem i å drive aktiv sporing av brukerne sine.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

– Her befinner Microsoft seg i samme bås som mange andre store aktører. Google fikk blant annet masse oppmerksomhet for at de bundler tjenestene sine med flere produkter, og at de samler inn mer og mer data om brukerne. Det er viktig at brukere stiller kritiske spørsmål om denne sporingen, og de er oppmerksomme på at dette er noe de fleste store teknologiaktørene gjør.

Det sier Ove Skåra. Han er kommunikasjonsdirektør hos Datatilsynet.

Ifølge ham har ikke Datatilsynet i Norge noe med kravet franske myndigheter nå fremmer overfor Microsoft å gjøre. 

Microsoft tar anmodningen alvorlig

Teknologigiganten sier at de tar beordringen alvorlig, og ønsker å jobbe med franske myndigheter for å komme frem til en minnelig løsning.

– Vi ønsker å jobbe med myndighetene for å sammen få et bedre overblikk over hva de uttrykker bekymring for. Deretter kommer vi til å jobbe for å komme fram til en løsning begge parter ser på som akseptabel, sier visepresident, David Heiner, i Microsoft i en uttalelse. 

Kommunikasjonsdirektør, Ove Skåra, i Datatilsynet forteller at norske myndigheter følger utviklingen i Microsoft-saken tett. <i>Foto: Pressfoto</i>
Kommunikasjonsdirektør, Ove Skåra, i Datatilsynet forteller at norske myndigheter følger utviklingen i Microsoft-saken tett. Foto: Pressfoto

I Norge har man tidligere vært veldig aktive i forhold til hva som samles inn av data hos Facebook. Datatilsynet bidro da med mye underliggende materiale for hvordan irske myndigheter skulle følge opp teknologigiganten når det kom til EU og USAs svært forskjellige syn på personvern.

– Vi samarbeider på tvers av landegrensene. Den gangen var vi med på initiere saken mot Facebook, men vi ble enige med personvernmyndighetene i Europa om at det var Irland som skulle følge opp saken videre, sier han.

Europeisk samarbeid

Det blir noe av det samme som skjer nå. Frankrike tar initiativ til å dempe datainnsamlingen til teknologigiganten, og så får resten av de europeiske landene høste fruktene av utfallet på et senere tidspunkt.

– Norge er observatører i Artikkel 29-gruppen og følger alt som har med personvern å gjøre i Europa tett, påpeker Skåra.

Artikkel 29-gruppen består av representanter for en rekke europeiske personvernmyndigheter. Gruppen har blant annet vært involvert i Safe Harbor-avtalen som ble erklært ugyldig i fjor høst, og som senere ble erstattet av Privacy Shield-avtalen.

– Det blir interessant å se hva som skjer videre. De ulike landene i Europa har forskjellige fanesaker de jobber for, og brøyter dermed vei for oss andre. Det er det franskmennene gjør her nå, sammenfatter Skåra.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.