Flere av Googles konkurrenter i søkemarkedet uttrykte misnøye etter at selskapet i forrige slapp unna med noen mindre innrømmelser etter granskningen til FTC, det amerikanske konkurransetilsynet. Men nye uttalelser fra EU-kommisjonens konkurransesjef, Joaquín Almunia, gir trolig konkurrentene nytt håp. EU har temmelig parallelt med FTC gransket Googles søkevirksomhet.
– Vi etterforsker stadig, men overbevisning er at Google omdirigerer trafikk. De tjener penger på denne formen for virksomhet. Med den sterke posisjonen de har i det generelle søkemarkedet – og dette er ikke bare en dominerende posisjon, mener jeg – frykter jeg – at det foregår et misbruk av denne dominerende posisjonen, sier Almunia i et intervju med Financial Times.
Av intervjuet går det fram av det ikke er noe ved selve søkemotoralgoritmen han er bekymret over, men Googles presentasjon av egne tjenester blant de øvrige søkeresultatene. Dette gjelder blant annet tjenester i tilknytning til kart, flyruter og prissammenligning.
Google har en ambisjon om å gjøre søketjenesten om fra nettopp en ordinær søketjeneste som lenker til tredjepartssider, til en kunnskapsmotor som gir brukerne svar på det de lurer på, uten at de må forlate Googles sider for å få svaret.
Markedsandel
Ifølge Financial Times er årsaken til at Almunia kjører en tøffere linje mot Google enn det FTC har gjort, to ting. Det ene er forskjeller i de rettslige standardene for misbruk av markedsmakt på tvers av Atlanteren. Det andre er at Google har en betydelig sterkere posisjon i søkemarkedet i Europa enn i USA. Ifølge Financial Times har Google en markedsandel innen søk på 90 prosent i Europa, mens selskapet andel i USA var på 67 prosent i november i fjor, ifølge comScore.
På de andre områdene som er under granskning, er Almunia tilsynelatende på linje med FTC. Dette gjelder Googles uautoriserte bruk av informasjon på rivalenes nettsteder, påståtte restriksjoner mot å flytte annonser til andre søkemotorer, og spørsmålet rundt lisensiering av standardessensielle patenter.
Det er ventet at Google innen utgangen av neste uke vil komme med et forslag til løsning på konflikten. Dersom tiltakene som foreslås er tilstrekkelige for EU-kommisjonen, vil Google trolig unngå formell tiltale og en eventuell innrømmelse av skyld.
Les også:
- [17.02.2014] Google har offentliggjort hele EU-avtalen
- [23.12.2013] EU avviser Googles forliksforslag
- [29.05.2013] – Vi vil nok kreve mer av Google
- [18.02.2013] EU truer Google
- [01.02.2013] Google med forliksforslag til EU
- [23.01.2013] Brukte 1 milliard dollar på infrastruktur
- [04.01.2013] – Lærte av Microsofts tabber
- [16.10.2012] EU advarer Google
- [03.07.2012] Google blidgjør EU
- [21.05.2012] Gir Google en siste sjanse