Google presenterte i går flere nyheter knyttet til verktøy og infrastruktur rettet mot utviklere som lager apper til Android, iOS eller weben. Den kanskje største nyheten er en helt ny versjon av Firebase, backend-tjenesten (BaaS – Backend-as-a-Service) som Google kjøpte for halvannet år siden. Fram til nå har denne tilbudt utviklere av mobil- og webapplikasjoner tjenester som sanntidsdatabase, brukerautentisering og hosting, men nå har dette blitt kraftig utvidet.
Utvidelsene skal ifølge Google kunne føre til raskere utvikling av apper med bedre kvalitet, bidra til flere og mer engasjerte brukere, noe som til slutt skal gjøre det enklere å tjene penger på appen. Samtidig er målet å redusere antallet ulike verktøy som app-utviklere og -utgivere må forholde seg til i forbindelse med ulike oppgaver.
Analyse og meldinger
Den største nyheten i Firebase er analyseverktøyet Firebase Analytics, som dessuten kan benyttes gratis og ubegrenset. Dette er basert på mye av det samme som Google Analytics, men bruker- og hendelsesorientert i stedet for å fokusere på økter, side- og skjermvisninger. Det skal gi utviklerne mer innsikt om blant annet hva brukerne faktisk gjør når de er inne i appen.
Google tilbyr allerede den nettskybaserte push-meldingstjenesten Google Cloud Messaging. Nå integreres denne med Firebase og har blitt døpt om til Firebase Cloud Messaging. Også denne kan benyttes fritt til å sende små meldinger ut til de installerte appene, for eksempel om at data er tilgjengelige for synkronisering.
- Et norsk alternativ: Svindyr og langvarig IT-utvikling ga ham ideen til noe billigere
Fjernkonfigurering av apper
Nytt er også Firebase Remote Config, som gjør det mulig for utvikleren å endre konfigurasjonen til apper umiddelbart, uten at brukeren må laste ned noen oppdatering. For eksempel kan man endre utseendet eller å aktive eller deaktivere funksjonalitet ved å fjernoppdatere innstillinger i appen. Tjenesten skal også gjøre det mulig å skape ulike oppsett for forskjellige brukergrupper.
Det er nå også mulig å lagre app-relaterte filer, for eksempel bilder og videoer, via Firebase Storage-funksjonen, som blant annet skal kunne håndtere dårlige nettverksforhold på en pen måte.
Firebase inkluderer nå en tjeneste for krasjrapportering. Denne skal inkludere detaljer som kan hjelpe utvikleren med å finne årsaken til krasjen, blant annet ved at den også er koblet sammen med Audiences-funksjonaliteten i Firebase, slik at man kan se om enkelte brukergrupper er mer berørt av krasj enn andre.
Inkludert er også Cloud Test Lab, som nå har blitt døpt om til Firebase Test Lab for Android. Denne gjør det mulig for utviklere å teste appene sine på virkelige enheter i Google datasentre, før appene eller app-oppdateringene gjøres tilgjengelig for brukerne.
Også Google App Indexing er nå en del av Firebase, slik at app-innhold gjøres tilgjengelig i Googles søketjeneste og åpnes i appen dersom brukeren klikker på søketreffet på en Android-enhet.
De aller fleste av disse og andre deltjenester som nå tilbys som en del av Firebase, er inkludert i et gratisabonnement for hobbyutviklere av apper med et temmelig begrenset antall brukere. Utviklere med større behov kan velge mellom et fastprisabonnement og eller å betale for de ressursene som faktisk brukes, primært lagringsplass og nettverkstrafikk.
- Leste du denne? – Google snuser på Swift-språket for Android
Android Studio 2.2
Googles eget utviklingsverktøy for Android, det drøyt to år gamle, IntelliJ-baserte Android Studio, har ifølge Stephanie Saad Cuthbertson, PM-direktør for Android hos Google, blitt såpass modent at 92 prosent av de 125 mest populære Android-appene er utviklet i dette verktøyet. Solide ytelsesforbedringer i de siste versjonene kan ha bidratt til dette.
I går presenterte Cuthbertson en forhåndstitt på versjon 2.2, som også bringer med seg en rekke nyheter, blant annet flere verktøy for design, administrasjon og analyse av brukergrensesnitt.
Nytt er også plugin-integrasjon med nevnte Firebase, utvidede test- og debuggingsmuligheter med Espresso Test Recorder, i tillegg til verktøyet APK Analyzer, som skal kunne hjelpe utviklere med å finne ut hvorfor APK-filene deres blir så store.
Det loves også bedre C++-støtte, støtte for flere build-systemer, i tillegg til at den nye Jack-kompilatoren for Android N nå fått støtte for mer Java 8-funksjonalitet, inkludert lambdaer.