Google trakk personvern-funksjon

– Skulle ikke ha vært der.

App Ops-funksjonen i Android blir ansett som ekstremt viktig av EFF, men har ikke vært offisiell funksjonalitet og ikke ment for sluttbrukere. I den nyeste utgaven av Android er funksjonen fjernet.
App Ops-funksjonen i Android blir ansett som ekstremt viktig av EFF, men har ikke vært offisiell funksjonalitet og ikke ment for sluttbrukere. I den nyeste utgaven av Android er funksjonen fjernet. Bilde: EFF
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. des. 2013 - 10:25

Kort tid etter at Android 4.3 ble gjort tilgjengelig i juli, oppdaget brukere en skjult og deaktivert funksjon i operativsystemet som kalles for App Ops. Denne kunne lokkes fram ved hjelp av et tredjepartsverktøy og brukes til å begrense tilgangen til applikasjoner har til ulike funksjoner i operativsystemet, for eksempel tilgang til kontaktlisten. App Ops gir også en oversikt over når hver enkelt applikasjon sist utnyttet tilgangen til hvert av privilegiene.

Men nå er det slutt. I Android 4.4.2-oppdateringen, som ble gjort tilgjengelig for omtrent en uke siden, er App Ops angivelig helt borte. Dette har vekket en viss oppsikt.

Electronic Frontier Foundation (EFF), en frivillig organisasjon som kjemper menneskers digitale rettigheter, kom onsdag i forrige uke med en hyllest til App Ops.

Men dagen etter var EFF blitt gjort kjent med at App Ops ikke lenger er tilgjengelig.

Ikke ment for sluttbrukere

På spørsmål fra Google+-brukeren Danny Holyoake om hva som har skjedd, svarer Android-utvikleren Dianne Hackborn at App Ops ikke aldri var ment for sluttbrukere.

– Først og fremst er det til for plattformingeniører – et verktøy for å undersøke, debugge og teste tilstanden til den delen av systemet. Det var ikke ment å være tilgjengelig, skriver Hackborn.

Hun forklarer at grensesnittet er en del av arkitektur som brukes av stadig mer funksjonalitet, blant annet kontroll over varslene fra hver enkelt applikasjon. Men det var ikke ment å brukes til å tilby en rekke brytere som brukeren etter eget forgodtbefinnende kan stille inn.

Men i diskusjonstråden er det lite forståelse for Hackborns argumenter. Det vises blant annet til at iOS har tilsvarende funksjonalitet og at dette er noe som burde ha vært tilgjengelig i Android for lengst, i alle fall for avanserte brukere.

EFF skal ha blitt fortalt av Google at App Ops kan føre til at applikasjoner sluttet å fungere. For mindre erfarne brukere kan dette naturlig nok være et problem, dersom de ikke forstår sammenhengen mellom App Ops-innstillingene og applikasjonssvikten.

Dårlig forklaring?

EFF skriver i blogginnlegget at de ikke helt kjøper denne forklaringen. Organisasjonen mener at man i operativsystemet kan lede applikasjoner til tomme eller falske dataområder, i stedet for å blokkere dem helt. Da vil ikke applikasjonene nekte å fungere.

Google oppfordres til å gjeninnføre funksjonen, etter å ha forbedret den.

– For et øyeblikk siden så det ut til at Google brydde seg om dette massive personvernproblemet [applikasjoners unødvendige tillatelser, red. anm.]. Nå har vi våre tvil. Den eneste måten til å fordrive dem, er rett og slett at Google raskt gjenopprettet App Ops-grensesnittet, samt gjør noe finpussing og fullfører de fundamentale delene som mangler, skriver EFF.

Organisasjonen skriver videre at den likevel ikke uten videre kan fraråde brukerne å installere Android 4.4.2-oppdateringen, fordi den også inkluderer viktige sikkerhetsfikser, blant annet til et meldingsproblem som ble omtalt av digi.no for to uker siden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra