Innimellom tiden som eplebonde og teknologidirektør i Opera Software, samfunnsengasjement og en del andre interesser, har Håkon Wium Lie (49) valgt å bli eventyrer.
Ekspedisjonen Kon-Tiki2 starter 1. november 2015. Da mønstrer han på i Sør-Amerika som mannskap i én av to balsaflåter med kurs for Påskeøya.
Det var etter å ha lest en kronikk av ekspedisjonsleder Torgeir Sæverud Higraff i anledning 100 års-jubileet for Thor Heyerdahls fødsel i fjor at Opera-direktøren bestemte seg.
Dette måtte han bli med på.
- Historien til Heyerdahl begynner med at båter og havet kan ha vært et kommunikasjonsmiddel og en måte for mennesker å komme i kontakt med hverandre på, forteller Wium Lie til digi.no.
Den norske oppdageren Heyerdahl ble verdensberømt da han i 1947 krysset åtte tusen kilometer av Stillehavet fra Sør-Amerika til Polynesia på en flåte av balsatre døpt «Kon-Tiki».
Flere jern i ilden: Forslår å bruke Norges ukjente toppdomener som trygg datahavn
Teknoflåte
Akkurat som originalferden, skal Kon-Tiki2 legge ut fra havnebyen Callao i Peru, med flåter laget av balsa-trestammer.
Men ulikt Heyerdahl skal de ha med seg det nyeste av teknologi, både for å navigere havstrømmene bedre og for å være online.
- Denne gangen kan vi faktisk seile. Kon-Tiki drev en del dit havstrømmene gikk. Vi kan sette kurs. Det er viktig, for ellers klarer vi ikke å drive til Påskeøya, strømmene går ikke i den retningen, sier han.
Distansen er betydelig. De vel 5.000 kilometerne de anslår å krysse havet tilsvarer avstanden mellom Irland og Amerika.
- Jeg skal bare være med til Påskeøya, men så skal flåten snu og seile tilbake. Det blir full dupleks som vi kaller det på dataspråket, knegger Wium Lie.
Leste du denne? Mystisk referanse i CSS-spec'en
Satellitter og WiFi
Underveis skal besetningen, rundt 7 personer på hver flåte, ha kontakt med omverden via satellittkommunikasjon. De skal også blogge, lage podcast og filme. Etter det digi.no forstår kan det bli dokumentarfilm av dette senere.
Det blir også mulig å følge ferden fra nettstedet kontiki2.com, der det allerede er lagt ut mye informasjon.
- Hva slags kommunikasjonsutstyr skal dere ha med på ferden?
- Det jobber jeg med akkurat nå. Antakeligvis blir det en Iridium Go, som lager en WiFi-sone smarttelefonen kan knytte seg til. Så liker jeg å alltid ha med backup. Inmarsat blir det andre systemet vi skal bruke.
Selvfølgelig skal de også bruke Opera Mini, nettleseren som kan komprimere datatrafikken.
Les også: Satellittsverm skal gi raskere bredbånd
I kjøleskapet er det én øl...
Foruten de to satellittsystemene anslår Håkon at de skal ha med 5-6 smarttelefoner, kanskje et nettbrett og solcellepaneler for å kunne lade.
- Vi vil også ha med pc for å kunne lagre bilder og skrive mail. Jeg liker fortsatt å ha et ekte tastatur når jeg skriver. Så får vi se om det blir nok batterikapasitet med solcellepanel til å kunne drive et lite kjøleskap også – til den ene ølen vi har tenkt å ta oss midt ute på Stillehavet, røper han.
Wium Lie har seileerfaring fra tidligere. Både på egen kjøl i Oslofjorden og da han nylig tjuvstartet feiringen av egen 50-årsdag ved å leie fullriggeren «Christian Radich».
Retur til Påskeøya
Påskeøya regnes som verdens mest øde sivilisasjon. Det tar minst 5,5 timer å fly dit fra nærmeste kontinent.
Og Håkon har faktisk vært der før.
- Jeg var der for noen år siden fordi jeg synes historien til Påskeøya er usedvanlig interessant. Dette er noe Thor Heyerdahl med sin ekspedisjon åpnet for verden. Jeg tror det skal bli enda mer fantastisk å komme inn til øya på flåte, forteller han.
Et helt annet eventyr: App-gründer prøver seg i Silicon Valley
Backup-øya
Påskeøya er svært liten, bare drøyt 163 kvadratkilometer. Likevel har de en enorm flyplass. Også dette forteller Opera-direktøren.
- Årsaken er at det amerikanske romferjeprogrammet trengte backup til rullebane for å lande. Påskeøya var et av stedene som hadde plass til å lande en romferge, men det skjedde aldri. De trengte heldigvis ikke å bruke den backupløsningen.
- Hva gleder du deg aller mest til med denne ekspedisjonen?
- Jeg tror både det å seile ut fra havna og det å komme tilbake til Påskeøya blir en fantastisk opplevelse. Det å se land igjen etter 6 uker på sjøen, sier Wium Lie, som legger til noe om at det er rom for flere sponsorer. – Jeg synes vi har et ansvar for å videreføre tradisjonen som Thor Heyerdahl skapte, men det fordrer at folk planlegger og gjennomfører nye ekspedisjoner.
- Og hvordan blir oppgavene dine i Opera Software skjøttet i den lange perioden du blir borte?
Dette blir det lengste avbrekket han har tatt fra jobben sin.
- Det blir vanskelig å opprettholde dag-til-dag-operasjoner, men heldigvis har jeg mange dyktige medarbeidere, så det tror jeg skal gå veldig bra, avslutter Håkon Wium Lie.