TELEKOM

Halvveis til 5G

Fra prat og visjoner om den nye mobilteknologien er tiden kommet til å demonstrere hva den er god for.

1. mars 2016 - 08:35

BARCELONA (digi.no): De første demonstrasjonene av 5G begynte for alvor for et par år siden på Mobile World Congress. Alle ville være først. Det vil de ennå.

– Vi er kommet midtveis til å realisere 5G. Det føles litt som Valentines Day for tiden. Vi sender kjærlighetsbrev til konkurrenter og operatører, og så ser vi hvem som sender de varmeste kjærlighetserklæringene tilbake. Nå er vi inne i en fase som handler om samarbeid og standardisering, og alle er enige om at det må til. Vi må ha en solid standard før konkurransen setter inn for alvor. Og da er det selvfølgelig svært viktig å komme først med de gode løsningene, sier teknologisjefen i Ericsson, Ulf Ewaldsson, på et presseseminar under Mobile World Congress.

Ta av for bølgen

Han peker på at det vi har opplevd til nå av datavekst bare er småtterier i forhold til det prognosene tyder på. I dag er datatrafikken i mobilnettverkene i verden på 4,5 exabyte i måneden, hvorav tale er på usle 300 petabyte.

Ericsson tror datatrafikken i 2021 vil havne på 50 exabyte i måneden. Da må det ny teknologi til. På det tidspunktet vil 90 prosent av verdens befolkning ha dekning av både 3G, 4G og 5G. 75 prosent vil ha 4G-dekning.

– LTE vil utvikle seg mye i denne perioden med mer frekvensaggregering og annen teknologi som øker kapasiteten. For selv i 2021 vil det ikke være 5G som står for den store trafikken. Vi tror rundt 150 millioner abonnenter vil ha teknologien på det tidspunktet, men fra da av vil det ta av. I 2021 tror vi det vil være 28 milliarder dingser koblet til nettverkene og vi vil nå 50 milliarder et par år etterpå. For det er her 5G virkelig vil spille en rolle. Dette er et tingenes internett (Internet of Things, IoT) fremfor noe annet. 5G vil først og fremst være en motorvei for data, og ikke for tale. Dette er det globale IoT-nettverket vi har drømt om, sier Ewaldsson.

I RUTE: Teknologidirektør Ulf Ewaldsson i Ericsson forteller at industrien er i rute til å levere 5G i 2020 som de har lovet.

Fra dings til nettsky

– 5G trengs for å koble det enorme antallet sensorer det vil bli behov for i årene fremover til alle tjenestene i nettskyen. Her holder det ikke med 4G. På toppen kommer nye medievaner. Kablene viker tilbake for det trådløse, men skal vi levere 4K video til folk uten kabelforbindelse trenger vi 5G. Det kan vi ikke i dag for det er for dyrt og nettverkene har ikke kapasitet til å betjene så mange, sier han.

Likevel tror ikke Ewaldsson kringkasting vil bli erstattet med det første. Men kanskje teknologien vi bruker i dag til å kringkaste fjernsyn vil smelte sammen med 5G en gang i fremtiden.

Smart katalysator

– Vi trenger den nye infrastrukturen til overvåkning og kontroll i smarte byer med smart trafikk. Dette er et godt eksempel på hvordan det som før var skilt i IT og tele nå i mye større grad vil smelte sammen. Spesielt når vi snakker om big data og analyse. Dataene som skal analyseres vil sendes til nettskyen fra sensorer, veier, byer og annet, via 5G, sier han.

Han peker på hvordan innovasjonene nå dukker opp som en følge av den nye teknologien. Tidsforsinkelsen i signaloverføringen (latency) er ned mot 1 millisekund og det kan gjøre at vi kan styre ting i sanntid.

– Her viser vi også at du får såkalt haptisk tilbakemelding. Det vil si at du kjenner hvor hardt du trykker på objektet du manipulerer og som kan være i en annen by. Med 5G kan vi ha en helt annen sammenkobling mellom mennesker og maskiner, sier han.

Ericsson har nå 15 piloter i ulike industrier. En av dem handler om å fjernstyre maskiner i Bolidengruva i Sverige i prosjektet «Pilot for Industrial Mobile Communication in Mining».

GRUVEDRIFT PÅ OVERFLATEN: I Bolidens gruve kan de drive en del av virksomheten nede i gruva ved å kontrollere maskinene fra et kontrollrom på overflaten via 5G.
– Via 5G og den korte forsinkelsen i nettet kan operatørene sitte over jorden og styre maskiner nede i gruva. Dette handler om å øke både produktiviteten og sikkerheten for de som jobber der, og er et av mange slikt prosjekter som nå er aktuelle. Dette er en fantastisk mulighet for operatørene til å bli mer relevante for mange av kundene sine, sier han.

Ewaldsson tror nettskyen vil være den ultimate endestasjonen for all informasjonen som samles inn. Her vil all informasjon flyte inn og bearbeides til tjenester og kunnskap, og 5G vil bli den viktigste motorveien.

– De aller fleste selskapene som er her i Barcelona er et sted på denne kjeden fra dings til nettsky. Dette er en fantastisk ny mulighet for å effektivisere alle mulige industrier, men selv et så stort selskap som Ericsson kan ikke gjøre alt alene. Derfor er vi avhengig av allianser med Intel, Cisco og andre, sier han.

Nesten som VPN

Ewaldsson sammenlikner virkemåten til 5G med måten VPN (virtual private network) virker på, men som ikke er helt lik. Hver industri eller anvendelse kan sende meldinger som er definert i tid og kapasitet og som har svært høy sikkerhet og effektivitet. En bil kan få beskjeder fra fabrikken i det han kaller en «slice» som er koblet til en tjeneste i nettskyen.

Han mener at selv om 5G er noe helt nytt ser han muligheten til å utvikle 4G gradvis til å bli mer lik 5G. Det vil være vesentlig billigere enn å bytte alt. Samtidig vil 5G kunne overta rollen som fastnett har hatt til i dag og det jobbes for å integrere wifi inn i 5G.

– Alt tyder på at industrien vil kunne levere 5G som lovet i tide til 2020, men den internasjonale radiokonferansen i 2019 vil bli viktig. 5G trenger nye frekvenser og fjorårets radiokonferanse gav ikke det resultatet vi ønsket oss. Det er jeg sikker på vil skje om tre år, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra