IT-NORGE

Helsetopp anbefaler å outsource IT-tjenester for mange milliarder

Sykehuset Østfold utenfor Sarpsborg får IT-tjenestene sine levert av Sykehuspartner. Hvis tjenesteleverandøren outsourcer kan et hundretalls ansatte gå en usikker fremtid i møte.
Sykehuset Østfold utenfor Sarpsborg får IT-tjenestene sine levert av Sykehuspartner. Hvis tjenesteleverandøren outsourcer kan et hundretalls ansatte gå en usikker fremtid i møte. Bilde: NTB Scanpix
2. sep. 2016 - 09:56

Ledelsen i Helse Sør-Øst anbefaler å tjenesteutsette deler av IT-virksomheten ved sykehus på Østlandet. Kontrakten skal være verdt mellom seks og syv milliarder kroner. Det skriver NRK.

– Vi kan ikke kommentere hvor store summer det er snakk om. Min anbefaling er at IT-infrastrukturen settes ut. Det er kun snakk om grunnmuren i datasystemet, ikke om pasientjournaler, sier Cathrine M. Lofthus, administrerende direktør i Helse Sør-Øst, til NRK.

Vet du noe om denne saken? Tips meg på martin@digi.no eller redaksjonen@digi.no

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

100 ansatte kan gå

Som digi.no skrev tidligere i juni kan det føre til at over 100 ansatte blir nødt til å gå i Sykehuspartner. 

Da digi.no snakket med ansattrepresentant Nanette Loennechen, som sitter i styret i Sykehuspartner, fortalte hun at de ansatte går med en frykt om å bli sagt opp. De ansatte mener at de har den beste kompetansen på området, og de kan ikke skjønne hvorfor Helse Sør-Øst ønsker å sette ut deler av tjenestene sine.

Etter det NRK kjenner til vil kontrakten gå til et amerikansk konsern som drifter store deler av virksomheten fra India. Digi.no har tidligere skrevet at de to gigantene CSC og HP har knivet om kontrakten. 

– Helsedata bør håndteres i Norge

– Helsedata er sensitivt og bør håndteres i Norge. Helse Sør-Øst har ansvaret for 2,8 millioner nordmenn. Dersom dette flagges ut til kommersielle og multinasjonale selskaper, vil risikoen øke for at helsedata kan komme på avveie, sier konserntillitsvalgt, Svein Øverland, i Helse Sør-Øst til statskanalen.

(artikkelen fortsetter under)

athrine M. Lofthus, administrerende sjef for Helse Sør-Øst vil at modernisering av IT i landets største helseforetak skal overtas av et utenlandsk selskap, skriver NRK. <i>Foto: KATRINE LUNKE / HELSE SØRØST</i>
athrine M. Lofthus, administrerende sjef for Helse Sør-Øst vil at modernisering av IT i landets største helseforetak skal overtas av et utenlandsk selskap, skriver NRK. Foto: KATRINE LUNKE / HELSE SØRØST

Ifølge NRK har utredninger de ansatte har foretatt i Sykehuspartner vist at det vil være billigere og bedre å la egne folk utvikle de nye systemer.

Men ledelsen mener det ikke er tilfelle:

– Styret konstaterer at en kontrakt med en ekstern partner vil gi bedret økonomisk bærekraft og en raskere modernisert IKT-infrastruktur i regionen enn gjennomføring i egen regi, samtidig som kvaliteten opprettholdes, heter det i et dokument som NRK har fått tak i som er sendt til styret. 

Helse Midt-Norge bygger nytt sytem for to milliarder

Samtidig som Helse Sør-Øst nå ønsker å tjenesteutsette deler av driften, jobber Helse Midt-Norge RHF med å få på plass et nytt pasientsystem, skriver helseforetaket på sine hjemmesider

Prosjektet «Helseplattformen» er etablert for å anskaffe en felles journalløsning for alle ledd i helsetjenesten, fra kommunal sektor og fastleger til spesialisthelsetjeneste. Helseforetaket jobber nå med å få på plass en leverandør som kan bygge det nye systemet.

Anskaffelsen av det nye pasientsystemet er anslått til å ha en verdi på mellom 1,4 og 2,7 milliarder norske kroner før moms.

– Dataserverne blir stående i Norge

Ifølge toppsjef, Cathrine Lofthus, i Helse Sør-Øst vil ikke en tjenesteutsetting påvirke datasikkerheten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

– Her har vi ganske god kontroll. Vi har sikkerhetskrav, så det er ivaretatt. Disse dataserverne vil bli stående i Norge. Utredningen vi har gjort viser at at en ekstern leverandør kan gjøre dette raskere og billigere, og vi ivaretar kvalitet, sier Lofthus til NRK.

Da digi.no først omtalte saken i juni skrev vi at ansatte allerede da så seg om etter nye arbeidsgivere. 

Vet du noe om denne saken? Tips meg på martin@digi.no eller redaksjonen@digi.no

– Vi har fått inn en avtale på at de blir ivaretatt det første året, men man vet jo ikke hva som vil skje etter det. Jeg vet at det er mange som jobber for Sykehuspartner som nå anser seg selv som jobbsøkende, sa ansattrepresentant, Nanette Loennechen, til oss da.  

Fagforening reagerer

NITO-president Trond Markussen reagerer på utflaggingen. – Jeg forutsetter at data i seg selv ikke flyttes ut av landet, det må Helse Sør-Øst sikre, sier han. <i>Foto: TU</i>
NITO-president Trond Markussen reagerer på utflaggingen. – Jeg forutsetter at data i seg selv ikke flyttes ut av landet, det må Helse Sør-Øst sikre, sier han. Foto: TU

Fagforeningen Norges Ingeniør og Teknologorganisasjon (NITO) har vært tydelige med helseminister Bent Høie på at digital kompetanse blant helseledere er svært viktig.

 – Det er en stor risiko å outsource en så viktig samfunnsfunksjon. Dette er en så stor og prinsipielle sak hvis ikke styret utsetter vedtaket mener de tillitsvalgte at saken bør gå til Stortinget, sier president, Trond Markussen, i NITO og fortsetter:

 – Jeg forutsetter at data i seg selv ikke flyttes ut av landet, det må Helse Sørøst sikre. Å la ansatte i India jobbe på data lagret i Norge betyr mindre kontroll. Det å få kontroll over mennesker og hvem som har tilgang til disse dataene og serverne er mye vanskeligere når de sitter et annet sted.

– Dessuten øker risikoen for brudd på linjen. Hvis linjen brytes (og det kan skje) vil de som sitter i India ikke ha tilgang. Da blir helse-Norge stående stille fordi de ikke har tilgang.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.